Wie is de meest spraakmakende theoloog van 2013?

Bottenbley en Sonneveld genomineerd voor Theoloog van het jaar

De organisatie van de Nacht van de Theologie heeft de longlisten bekend gemaakt voor de twee prijzen die op 21 juni uitgereikt gaan worden bekend gemaakt tijdens het theologengala dat dit jaar voor het eerst plaats vindt in Rotterdam aan boord van de SS Rotterdam.

In aanloop naar de Nacht van de Theologie op 21 juni 2013 kan er komende maand worden gestemd op 9 theologen die van zich hebben doen spreken. Daarnaast is er een publieksstemming over het beste theologische boek van het afgelopen jaar.

Bijbelgetrouw
De afgelopen twee jaar werd de theologenprijs gewonnen door twee 'Tilburgse' Rooms-Katholieke theologen, Erik Borgman (2012) en Frank Bosman (2011). Dit jaar staan er slechts twee RK-genomineerden op de longlist. Er lijkt meer ruimte op de lijst voor 'bijbelgetrouwe' en theologen die proberen de kerk te laten groeien in deze tijd van leegloop - en dat vooral door hun idealen in praktijk te brengen en de liefde van Jezus uit te stralen. In deze categorie vallen Orlando Bottenbley ('een van de snelst groeiende gemeenten'), Margrietha Reiners ('kerkelijk pionier'), Reinier Sonneveld, Rikko Voorberg ('gemeentestichter' en 'vanuit zijn christelijke bevlogenheid betrokken bij de Vluchtkerk in Amsterdam') en Ruben van Zwieten ('kerkelijk pionier').

Theologie publicatieprijs.  
Welk theologisch boek bereikte het afgelopen jaar een groot publiek, was vernieuwend, gefundeerd en relevant en maakt dus kans op de Theologie Publicatieprijs 2013? Op de longlist staan onder meer de Christelijke Dogmatiek van Gijsbert van de Brink en Kees van der Kooij en Dagboek van een zoekend christen van publiciste Monique  Samuel. De jury bestaat dit jaar uit: Adelbert Denaux, Vlaams priester, emeritus-decaan van de Faculteit Katholieke Theologie, Petruschka Schaafsma, Protestants theologe en ethica, verbonden aan de PThU, Leo van de Wetering, hoofd inkoop wetenschappelijke afdeling van Donner + De Slegte, Rotterdam en Monic Slingerland, redacteur religie & filosofie dagblad Trouw (voorzitter). 

Theoloog van het jaar 
Wie gaf de theologie in Nederland een gezicht met een bijzondere activiteit, initiatief of door een sterke presentie in de media? In 2011 won Frank Bosman de prijs. In 2012 ging de eer naar Erik Borgman. Op de longlist staan dit jaar onder meer ethicus Theo Boer, de predikant van de snels groeiende kerk van Nederland Orlando Bottenbley, theoloog op de Zuid-As Ruben van Zwieten en de voormalige woordvoerder van bisschop de Korte, Laetitia van der Lans. De komende maand kan het publiek via de website www.nachtvandetheologie.nl stemmen op de kandidaten van de longlist.  De stem van het publiek telt mee voor de helft van de eindresultaat. Daarnaast is er een jury. De jury voor de Theologie Podiumprijs bestaat dit jaar uit: Elske Scholte (NCRV), Gerrit van den Berg (EO), Kitty Mul (RKK), Eduard van Holst Pellekaan (Volzin) onder voorzitterschap van Tom Mikkers (Remonstranten).   

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons