VIDEO | Zijn wij ons brein?

Zin in Wetenschap: zijn wij het product van onze hersencellen of is er meer?

in Geloven

Veel wetenschappers beweren dat de mens niet meer is dan zijn brein. Toch zijn er wetenschappers die een andere mening hebben over deze visie op de mens. André Aleman is hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie en reageert op deze vraag.

Volgens de bekende collega van Aleman, Dick Swaab, zijn wij het product van onze hersencellen, meer niet. Dick Swaab schrijft in zijn bestseller Wij zijn ons brein: "Wij zijn niet veel meer dan het 'pruttelen van neuronen". Deze visie roept nogal wat vragen op. We hebben allemaal hersenen en zijn we toch zo verschillend. De Notre-Dame in Parijs is meer dan een stapel stenen. Waar is de geest in dit verhaal?

Natuurlijk zijn veel gedragingen van de mens terug te leiden naar de hersenen. Maar zijn wij niet ook onze geest? Kennis van het brein levert maar weinig geest-kennis op. Brein en geest zijn gelijkwaardige en communicerende partners die beide aandacht nodig hebben. Wij zijn iemand, niet alleen door onze hersenen. Aleman: "Wie wij zijn heeft ook te maken met de relaties die we hebben met de mensen om ons heen."

Wie maakt het portret van jou en mij? Misschien hebben we daar meer dan alleen ons brein voor nodig en levert de geest van de mens de meerwaarde op, de verdieping. In Zin in Wetenschap gaat hoogleraar André Aleman in op de these van zijn collega Dick Swaab, dat wij niet meer zijn dan ons brein. Aleman: "De wetenschap kan niet bepalen of er alleen maar materie is."

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons