VIDEO | Andries memoreert oud-bisschop Tiny Muskens

"Inzet voor allerarmsten verdient navolging"

Na het bericht van het overlijden van oud-bisschop Tiny Muskens, druppelen vandaag de reacties binnen in de media. "Muskens was een man met een grote bewogenheid voor de armen", zegt bijvoorbeeld huidig bisschop Jan Liesen van Breda. "Velen kenden hem en konden op hem rekenen." Ook EO-presentator Andries Knevel heeft Muskens verschillende keren ontmoet. Lees hier zijn in memoriam.

"Verschillende malen heb ik bisschop Tiny Muskens in het programma Het Elfde Uur mogen ontvangen. En daarnaast heb ik een paar keer aan een debat mogen deelnemen waaraan hij ook deelnam.

Vanaf mijn eerste ontmoeting begreep ik dat Tiny Muskens een zachtaardig, maar ook heel originele man was. Al voor de uitspraak over "het brood stelen", had hij de naam 'onafhankelijk en soms eigenwijs" te zijn. Door die onafhankelijkheid was hij een graag geziene gast voor een talkshow. 

Mijn ervaring met hem is, dat hij je welwillend en begrijpend aankeek, met een ogenschijnlijk onschuldige blik, maar dat hij heel goed wist, wat hij wel en wat hij niet wilde zeggen. Een onafhankelijk denker. En dus een geziene gast.

Hij praatte ook niet met je mee, maar formuleerde zorgvuldig zijn eigen punt, en liet zich in een interview niet gauw van de wijs brengen. Het is daarom jammer dat hij al op relatief jonge leeftijd gezondheidsklachten kreeg, waaronder een toenemende doofheid, waardoor hij beperkt werd in zijn publieke optredens. Mijn laatste ervaring was een paneldebat in Middelburg, waaraan hij niet meer volledig kon deelnemen, vanwege zijn toenemende doofheid.

Ik heb Tiny Muskens leren kennen als een diepgelovige man, met een enorme betrokkenheid op de minder bedeelden in deze wereld. Of dat nu in ons eigen land was, of in de door hem zo geliefde 'Derde Wereld'.

Die inzet voor allerarmsten verdient navolging."


Bekijk een fragment uit Het Elfde Uur uit 2001 met bisschop Muskens:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons