Verloren kerkschatten van het Tanameer

Vanavond een nieuwe aflevering van 'De Pelgrimscode'

in Christelijk Nieuws

In 'De Pelgrimscode' varen de kandidaten vanavond over het grote Tanameer in Ethiopië. Dit meer herbergt enkele van de meest kostbare kerkschatten ter wereld. Maar niemand weet precies hoeveel het er zijn en waar ze liggen.

Het Tanameer is het grootste meer van Ethiopië en ligt om ruim 1800 meter boven zeeniveau. Het meer vormt de bron van de Blauwe Nijl en herbergt ongeveer tien eilandjes met daarop kloosters en kapellen van de Ethiopisch orthodoxe kerk. Het grootste eiland is Dek, met een bevolking van ruim 17.000 mensen. Maar de meeste eilanden zijn klein en afgelegen en worden alleen bevolkt door kloosterlingen.

In de kerken en kloosters op het Tanameer liggen de grootste kerkschatten van Ethiopië verborgen. Om welke schatten het gaat weet echter niemand precies. Volgens de Ethiopische overlevering zou de Bijbelse Ark des Verbonds er opgeborgen zijn geweest. Het graf van Frumentus, de missionaris die het christendom naar Ethiopië heeft gebracht, zou er te vinden zijn. En zelfs Maria - de moeder van Jezus - zou er overnacht hebben toen ze met Jozef en Jezus vluchtte voor Herodus.

Regenseizoen
Meer schatten nog liggen vermoedelijk op de bodem van het Tanameer. In de afgelopen steeg het waterpeil in het Tanameer bijna twee meter, waardoor complete eilanden door het water verzwolgen werden. Van de bijna veertig eilanden vol kloosters en kapellen bleven er nog zo'n tien over. Enkele eilanden verdwijnen nog steeds jaarlijks onder de golven in het regenseizoen.


Kijk vanavond naar De Pelgrimscode om 20.30 uur op Nederland 1

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons