The Passion als publiek ritueel

Australische godsdienstwetenschapper over het succes van 'The Passion'

in Mediatips

Het passiespel op televisie is geen nieuw idee. De BBC ging ons voor, maar alleen in Nederland is het een succes geworden. Zeker 20 duizend mensen bezochten dit jaar de Haagse Hofvijver om het spektakel mee te maken. Ook nog eens 2,3 miljoen mensen volgden het via de televisie.

Buitenlanders die ons land bezochten tijdens The Passion vonden het een zeer bijzondere gebeurtenis. Godsdienstwetenschapper Erin Wilson schrijft op de blog The Religion Factor dat ze het 'fascinerend' en ook wel 'een beetje bizar' vindt. Nederland is toch een geseculariseerd land, waarom trekt dit verhaal van Jezus dan een miljoenen publiek? Wilson probeert te duiden waarom het evenement juist in Nederland zo'n succes is.

Evangelisatieactie
Kunnen we The Passion dan zien als een geslaagde evangelisatieactie? Nee, constateert ze. 'De Passion schrijft het verhaal van Jezus, maar bevat geen specifieke bekeringselementen. Jezus wordt gepresenteerd als een historisch figuur, niet als de zoon van God.' Verder vindt Wilson het veelbetekenend dat het verhaal draait om gerechtigheid en vrede. 'Verlossing en vergeving had het grote publiek toch wat minder aangesproken.'

Volksvertelling
De Nederlandse cultuur is gebouwd op christelijke waarden. Iedereen, of je dat nu wilt of niet, heeft religieuze wortels, vindt Wilson. 'Het verhaal van Jezus is dan ook aantrekkelijk voor een breder publiek als je in eerste instantie zou denken, het fungeert ook als volksvertelling.'

Toch is het belangrijk om het niet alleen als een cultureel volksverhaal af te schrijven. Het aantal gelovigen stijgt wereldwijd. Ook in Nederland noemt 60 procent van de bevolking zich gelovig. The Passion is een voorbeeld van een maatschappelijke verandering. Religie wordt weer zichtbaar in de samenleving. het verhaal van Jezus kruisiging en opstanding bevat voor iedereen een zekere waarheid. Wilson: 'Misschien is dat de reden dat moslims, christenen en atheïsten zich allen thuis voelen bij dit publieke ritueel, want daar begint het steeds meer op te lijken.'

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons