Thatchers uitvaart: niet politiek, maar christelijk

Margaret Tatcher plande eigen uitvaart tot in detail

in Christelijk Nieuws

De dinsdag overleden Britse oud-premier Margaret Thatcher heeft een gedetailleerde beschrijving van haar eigen uitvaart nagelaten, zo bericht de Engelse krant 'The Telegraph' zaterdag. Daarin staat onder andere haar wens dat de huidige premier, in dit geval haar partijgenoot David Cameron, teksten uit de evangeliën zal voorlezen tijdens de uitvaartdienst.

Met de voorbereidingen voor haar uitvaart zou Margaret Thatcher al zo'n 8 jaar geleden zijn begonnen. In haar wensenlijst klinkt Thatchers karakter door: haar liefde voor het vaderland, haar voorliefde voor tradities en vooral ook haar christelijke geloof. "De enige aanbidding zal voor God zijn, niet voor de vrije marktideologie", vat The Telegraph de bekendgemaakte wensen samen. De afgelopen maandag overleden oud-premier zou zich zorgen hebben gemaakt dat haar begrafenis een politieke aangelegenheid zou worden. "Maar haar uitvaart wordt niet Conservative (verwijzing naar Thatchers politieke partij, red.), maar christelijk."  

Premier Cameron zal de eerste verzen uit Johannes 14 voorlezen: "Wees niet ongerust, maar vertrouw op God en op mij. In het huis van mijn Vader zijn veel kamers; zou ik anders gezegd hebben dat ik een plaats voor jullie gereed zal maken?" Ook zal Thatchers kleindochter Amanda (19) voordragen uit de Bijbel.

Nooit helemaal begrepen
Thatchers keus voor het geloof in plaats van de politiek kan voor sommige Britten als een verrassing komen. "De kracht van Thatchers geloof is wellicht nooit helemaal begrepen, zowel door de media als door het publiek", legt The Telegraph uit. Tijdens haar premierschap betekende haar geloof al veel voor haar. Vooral in haar laatste jaren luisterde Thatcher, die werd opgevoed als protestants methodist, graag naar hymns en andere kerkelijke muziek.

Woensdag wordt afscheid genomen van de oud-premier tijdens een dienst in St. Paul's Cathedral in Londen. Daarna wordt ze in besloten kring gecremeerd.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons