Staatssecretaris: christenen Pakistan geen risicogroep

Staatssecretaris Teeven blijft bij zijn weigering

in Christelijk Nieuws

Staatssecretaris Teeven houdt voet bij stuk. De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie weigert om christenen uit Pakistan die in Nederland asiel aanvragen aan te wijzen als risicogroep. Dat meldt het Friesch Dagblad.

Volgens de bewindsman is de toenemende maatschappelijke intolerantie en agressie in Pakistan - tegen onder andere christenen - onvoldoende om hen als risicogroep te zien. De staatssecretaris merkt op dat Pakistaanse christenen in individuele gevallen een asielverblijf in aanmerking kunnen komen voor asielverblijf, mits er duidelijk sprake is van een reëel risico op vervolging of marteling. Dat christenen het risico op vervolging kunnen verkleinen door in Pakistan af te zien van hun godsdienstige handelingen, zal in de procedure niet tegen ze worden gebruikt.

Haatcampagnes
Daarnaast motiveert Teeven zijn besluit met de vergelijking met de ahmadi-gemeenschap (Islamitische gemeenschap, geloven dat stichter Mirza de verlosser is, red.). In vergelijking met deze gemeenschap hebben Pakistaanse christenen minder te lijden onder geweld, discriminatie, bedreigingen en doelgerichte haatcampagnes van radicale moslimorganisaties.

In februari werd het verzoek gedaan door CU-Tweede Kamerlid Voordewind om Pakistaanse christenen als risicogroep aan te merken. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons