Rotterdamse kerk herontdekt tweede schuilplaats WO II

in Christelijk Nieuws

Vorige week is een tweede schuilplaats in de Breepleinkerk in Rotterdam herontdekt. In de tweede wereldoorlog zaten er twee joodse families ondergedoken in de kerk. De eerste schuilplaats was al bekend, achter het orgel op de zolder van de kerk, maar nu bleek dat er nog een schuilplaats was.

De joodse onderduikers verscholen zich achter het orgel op de zolder van de kerk. Deze locatie was te bereiken via een ladder die kon worden opgehaald en een luik die de doorgang verhulde.

De eerste schuilplaats was al gevonden en bezoekers konden daar al een kijkje nemen. De tweede schuilplaats werd vorige week ontdekt. Het was een nauw 'hok' van twee en een halve meter breed. Er lagen nog steeds spullen uit de oorlogstijd; twee stropdassen en andere halfverteerde kledingstukken, zakken met merknamen als Peijneburg en een jampotje.

Sinds 1965, nadat een aantal elektriciens aan de bekabeling hadden gewerkt, was het hok altijd gesloten gebleven. Er was wel bekend dat twee van de zes onderduikers zich verscholen in de tweede schuilplaats maar men wist niet waar deze zich bevond.

Het echtpaar de Zoete was ondergedoken in de tweede schuilplaats. Hun drie dochters waren in pleeggezinnen ondergebracht. De koster en zijn vrouw onderhielden het echtpaar en de andere onderduikers.

Op zaterdag 14 april 1945 wordt er een inval gedaan door de Grüne Polizei en wordt de kerk grondig onderzocht. De onderduikers worden niet gevonden maar de koster wordt meegenomen. Hij kwam twee dagen na de bevrijding weer thuis.

Het bijzondere verhaal van de onderduikers in de Breepleinkerk wordt ieder jaar rond 4 en 5 mei verteld aan scholieren van de omliggende basisscholen die de schuilplaatsen dan mogen bezoeken.

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons