Oud-bisschop Tiny Muskens overleden

in Christelijk Nieuws

Oud-Bisschop Tiny Muskens van Breda is in de nacht van dinsdag op woensdag in zijn woonplaats Teteringen overleden. Het bisdom van Breda heeft dat woensdag bekendgemaakt. Muskens was van 1994 tot 2007 bisschop. Hij werd 77 jaar.

Muskens werd in 1962 tot priester gewijd. Hij werd in 1994 de 9e bisschop van Breda. In 2007 werd hij opgevolgd door bisschop Hans van den Hende. Vorig jaar vierde hij nog zijn 50-jarige priesterjubileum.

Tiny Muskens werd vooral bekend door zijn uitspraak dat een arme een brood mag stelen. "Ik wil de woordvoerder van de onderkant van de samenleving zijn", zei hij in 1996. Als bisschop werd hij het sociale gezicht van de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk, totdat in 1999 twee herseninfarcten zijn functioneren gingen beïnvloeden.

De laatste jaren woonde hij het kloosterbejaardenoord Zuiderhout in Teteringen. Hij sloot zich aan bij de benedictijnen.

Muskens zal dinsdag na een uitvaartmis in Breda worden begraven in Elshout.

Documentaire
Muskens nam in 2006 deel aan een EO-documentaire: 'De dominee heeft aids'. Hierin gaat hij samen met Stop Aids Now! op 'aids-safari' in Oeganda. Hij maakt onder andere kennis met een Afrikaanse collega die zijn vrouw verloor aan aids en zelf ook aids heeft. De Afrikaanse dominee heeft een verrassende wending gegeven aan zijn leven.

Bekijk de documentaire met Muskens

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons