Meer dan 500 koptische meisjes ontvoerd

Moslims ontvoeren en bekeren koptische tienermeisjes

in Christelijk Nieuws

In Egypte zijn in de afgelopen twee jaar meer dan vijfhonderd koptisch–christelijke tienermeisjes ontvoerd. Dat maakte Inter Press Service deze week bekend op basis van informatie van mensenrechtenorganisaties en een koptische vereniging.

Je zult het maar meemaken: je 15-jarige dochter komt niet thuis uit school. Later zie je een filmpje op internet, waarin ze zegt dat ze nooit meer thuiskomt, omdat ze moslim is geworden. In Egypte gebeurt het dagelijks. Moslims nemen de meisjes mee, bekeren hen tot de islam en huwelijken de meisjes uit aan andere moslims, vaak als tweede vrouw.

Tekenend voor alle andere ontvoeringen, noemt Inter Press Service het verhaal van een dertienjarig meisje, die onderweg naar school in een taxi wordt gedrogeerd. Als ze weer bij bewustzijn komt, bevindt ze zich in het huis van salafistische moslims. Ze dwingen haar een niqaab (gezichtsbedekkende sluier) te dragen en ze moet zich bekeren tot de islam. Het meisje komt negen dagen later vrij, vanwege geslaagde demonstratieacties van haar familie.

Salafistische moslims ontkennen de ontvoeringen en gedwongen bekeringen. Volgens hen bekeren de meisjes zich vrijwillig tot de islam en proberen de koptische families dit te verbergen.

Reportages
Vorig jaar leidden EO-radioreportages over de ontvoeringen tot kamervragen. Samen met de VVD, PVV, CDA, SP, GroenLinks en de SGP riep Joël Voordewind (ChristenUnie) Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) op actie te ondernemen tegen de massale ontvoering van koptische meisjes.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons