Laatste begijn ter wereld overleden

in Christelijk Nieuws

De laatste begijn ter wereld, de Belgische Marcella Pattyn, is overleden. Dat meldde het Belgische persbureau Belga zondag. Ze is 92 jaar geworden en werd 71 jaar geleden begijn in Gent.

Begijnen waren vrouwen in de lage landen die als alleenstaanden leefden en gemeenschappen vormden binnen de Rooms-Katholieke Kerk. In tegenstelling tot leden van een religieuze orde en congregatie legden zij en hun mannelijke tegenvoeters, de begarden, geen eeuwige geloften af, waardoor zij zich voor altijd aan hun gemeenschap zouden verbinden.


Begijnen en begarden beloofden geen relatie aan te gaan, maar hoefden hun eigendommen niet af te staan. In veel steden, zoals Amsterdam en Breda, zijn nu nog begijnhoven, waar dergelijke gemeenschappen woonden. Ook de in veel steden voorkomende naam Bagijnestraat herinnert aan hen.

De eerste begijnhoven in het huidige Nederland en België ontstonden in de 11e eeuw, als reactie op de rijkdom waarin veel geestelijken leefden. Hun grote bloei beleefden zij in de 15e eeuw, toen de begijnen in sommige steden tussen 2 en 5 procent van de bevolking uitmaakten. In sommige begijnhoven, zoals dat in Gent, woonden op het hoogtepunt meer dan 2000 vrouwen.

De laatste Nederlandse begijn was Cornelia Frijters, die in 1990 overleed. Zij woonde bijna haar gehele volwassen leven in het Begijnhof in Breda.

 

Bron: ANP

Foto: ANP - Begijnhof Amsterdam

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons