Kerken vangen Vluchtkerkbewoners op

Noodopvang voor zieke of psychisch hulpbehoevende asielzoekers

in Christelijk Nieuws

Acht kerken in Amsterdam stellen in samenwerking met de Protestante Diaconie en de GGD hun deuren open voor zo'n 25 bewoners van de zogeheten Vluchtkerk. Het gaat volgens de kerkelijke organisatie om noodopvang bedoeld voor uitgeprocedeerde asielzoekers die te ziek zijn om buiten te slapen of die psychische hulp nodig hebben. Dat lieten de woordvoerders van de Diaconie en van de bewoners vrijdag weten.

Verder is de kerkelijke organisatie bereid een actiecentrum voor alle bewoners op te richten. "We zullen het protest van deze mensen blijven steunen", vertelde de zegsman van de Diaconie.

Ruim 100 asielzoekers uit landen als Somalië, Sudan, Ethiopië en Eritrea protesteren sinds september tegen het Nederlands asielbeleid, waarbij ze eerst bivakkeerden in een tentenkamp in Amsterdam-Osdorp. Nadat de gemeente het kamp vorig jaar had ontruimd, konden ze in de gekraakte Sint Jozefkerk in Amsterdam-West verblijven. De asielzoekers moeten uiterlijk vrijdagmiddag vertrekken uit het gebouw.

Tent
Voor de overgebleven asielzoekers is het nog onduidelijk waar zij hierna terechtkunnen. Als er geen enkele opvangplek wordt gevonden, zullen de uitgeprocedeerden volgens de woordvoerder mogelijk voor het gekraakte pand zelf in een tent gaan slapen. "We kijken nog naar alle opties; dit is er een van."

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons