Kerken staan stil bij de nieuwe koning

in Christelijk Nieuws

In verschillende kerken wordt zondag stilgestaan bij de inhuldiging van Willem-Alexander en het afscheid van de huidige vorstin. Zo houdt de Sint-Nicolaasbasiliek in Amsterdam een 'kroningsmis' om koningin Beatrix te bedanken "voor alles wat zij voor Nederland heeft betekend''.

Ook zullen de aanwezigen bidden voor het nieuwe koningspaar en hun gezin. Bij de dienst zullen Martine van Loon-Labouchère, grootmeesteres van de koningin, en andere leden van de hofhouding aanwezig zijn. Bisschop Jos Punt van het bisdom Haarlem-Amsterdam gaat voor in de mis.

In de Portugese Synagoge bij het Waterlooplein vindt zondagavond een 'Oranjedienst' plaats, met oranje kaarsen in een van de antieke kroonluchters. In 1898 was in de synagoge een soortgelijke dienst, toen voor de inhuldiging van koningin Wilhelmina.

In de Amsterdamse Westerkerk is tijdens de 'k(r)oningsviering' zondagavond een speciaal zangstuk te horen voor het nieuwe koningspaar. In de Sint Jan in Den Bosch wordt maandagavond tijdens een oecumenische viering gebeden voor Beatrix.

 

Bron: ANP
Foto: Sint Nicolaasbasiliek -ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons