HollandDoc: Mijn zusje, de soldaat

Documentairemaakster volgt zus tijdens dienstplicht in Israëlische leger

in Christelijk Nieuws

In de zomer van 2010 begon de 18 jarige, Nederlands-Israëlische Chamoetal Zeidler aan haar 2-jaar durende dienstplicht bij de PR-afdeling van het Israëlische leger. Uit nieuwsgierigheid naar hoe de ontwikkeling van de jongere zus binnen het leger zou verlopen, besloot documentairemaakster Dikla Zeidler gedurende de diensttijd haar zus Chamoetal te volgen.

Naast Chamoetal maken we ook kennis met vader Amit die nooit eerder met zijn dochters over zijn tijd in het Israëlische leger sprak. Maar gewapend met een camera durft Dikla (balancerend tussen haar ‘rollen’ als filmmaakster én dochter) haar vader voor het eerst vragen te stellen over de impact die het Israëlische leger op zijn leven heeft gehad. Een leger dat juist mede door de dienstplicht in staat is om (bijna) elk gezin in Israël te beschermen, maar tegelijkertijd een collectief trauma veroorzaakt.

In de persoonlijke documentaire Mijn zusje, de soldaat onderzoekt Dikla Zeidler hoe een mens in staat is om bepaalde keuzes te maken die niet altijd stroken met zijn of haar ethische overtuigingen, maar binnen een bepaalde context wel noodzakelijk lijken. Hoe vergaat het zusje Chamoetal die alle acties van het leger goed moet praten en waar lag de grens waarbinnen vader Amit bereid was te vechten voor Israël? 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons