Egyptische paus uit kritiek op Morsi

in Christelijk Nieuws

De leider van de Egyptische koptische kerk heeft zich kritisch uitgelaten over president Morsi’s aanpak naar aanleiding van het sektarisch geweld van afgelopen dagen. Morsi zou nalatig zijn geweest in het juist beoordelen van de recente gebeurtenissen.

Afgelopen dagen zijn er doden gevallen nadat de belangrijkste kathedraal in Egypte was aangevallen door Moslims. Bij de kathedraal was een uitvaart gaande waar vier Egyptenaren werden begraven die in de dagen daarvoor zijn gedood in gevechten tussen christenen en moslims.

De uitspraken van paus Tawadros II onderstrepen de stijgende spanningen tussen moslims en christenen in Egypte. Het is voor het eerst dat de paus, die in november 2012 werd geïnstalleerd, directe kritiek uit op het beleid van Morsi.

Tawadros waarschuwt Morsi dat de staat Egypte op instorten staat en dat hij de aanval op de kathedraal als grensoverschrijdend beschouwt. Tawadros zei dat Morsi hem in een telefoongesprek had beloofd om alles te doen om de kathedraal te beschermen, maar in werkelijkheid deed Morsi dat volgens Tawadros niet. De Egyptische paus beschuldigt Morsi dan ook van nalatigheid en een slechte beoordeling van de recente gebeurtenissen (AP).

 

Foto: ANP

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons