Dode en gewonden bij religieuze onrust in Caïro

Moslims en christenen slaags bij begrafenis vier christenen

in Christelijk Nieuws

Bij rellen in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn zondag zeker een dode en meer dan 80 gewonden gevallen. De ongeregeldheden braken uit rond de Sint Marcuskathedraal in de noordoostelijke wijk Abbasiya. Dat gebeurde na een begrafenisplechtigheid die werd gehouden voor vier christenen die in de nacht van vrijdag op zaterdag werden gedood bij gevechten met islamieten ten noorden van Caïro.

Na de dienst raakten jonge kopten slaags met de politie. Volgens hulpverleners is een gewonde overleden in het ziekenhuis nadat die bij de kathedraal door rubberkogels was getroffen. Naar schatting 10 procent van de bevolking van 83 miljoen mensen is christelijk. Het zijn vrijwel allemaal kopten zoals de oosters orthodoxe christenen in Egypte worden genoemd.

De moeizame verhouding tussen de islamitische meerderheid en de christenen is nog problematischer geworden sinds de verkiezing in 2012 van Mohammed Mursi tot president. Mursi is een conservatieve islamist die verbonden is aan de Moslim Broederschap. Sindsdien hebben de radicale moslims veel meer invloed gekregen en is het geweld tussen de bevolkingsgroepen toegenomen. Veel kopten riepen zondag leuzen tegen Mursi.

 

Bron: ANP / Foto: AlArabiya_Urdu

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons