BLOG | Wees zuinig op de vooruitgang!

Johan Snel blogt: ,,Homohuwelijk past even goed in prehistorie als in 21ste eeuw.''

in Christelijk Nieuws

Regelmatig hoor je roepen dat iets ‘niet meer van deze tijd’ is. Wees dan extra op je hoede. Meestal is het een drogreden. Of erger.

Bijna elke dag hoor je dit argument wel. Schaf de paus af, of zelfs de hele katholieke kerk, de vrije zondag of een verbod op godslastering. Allemaal zijn ze afgelopen dagen ‘niet meer van deze tijd’ genoemd en moeten ze daarom verdwijnen.

Bevrijd
Wat beweegt een journalist om zulke lege retoriek op te schrijven? En wat denken mensen er zelf bij? Het antwoord zit in een verschijnsel dat de hele westerse cultuur wel kent, maar waar we in Nederland extra mee behept zijn: vooruitgangsgeloof, het hardnekkige idee van vooruitgang.
Het idee is simpel en we weten met z’n allen ook nauwelijks beter. Het verleden is iets waar we ons van willen bevrijden, de achterlijkheid van vroeger staat tegenover de vooruitgang van nu. Vroeger waren we traditioneel en religieus, nu gelukkig modern en bevrijd.

Slavernij
Op z’n best is het natuurlijk een drogreden. Het enige wat je feitelijk zegt, is dat je iets goed vindt en iets anders niet goed. Met vooruitgang of ‘deze tijd’ heeft het zelden te maken. Het homohuwelijk past even goed in de prehistorie als in de 21ste eeuw. De paus is op dit moment oneindig veel populairder dan tijdens de hele middeleeuwen. Niet religie maar atheïsme is de afgelopen twintig jaar dramatisch teruggelopen. En zo kun je doorgaan.
Gelukkig zijn er wel dingen die je zonder gêne vooruitgang mag noemen. De afschaffing van de slavernij, waar juist ook christenen als Groen van Prinsterer zich hard voor hebben gemaakt. Onze medische zorg en de verzorgingsstaat. Mondige jonge refovrouwen en moslima’s die hun mannelijke tegenvoeters inmiddels ruim overtreffen qua studie en inzet voor de samenleving.

Finkers
Maar bescheidenheid is beter. Want de keerzijde is nooit ver weg. Dat onze moderne wereld meer slaven kent dan ooit tevoren, bijvoorbeeld. Of dat er nog nooit zoveel honger is geleden. Of het zinloze lijden van de bevolking van Afghanistan, al tientallen jaren lang.
Toen een journalist aan Herman Finkers vroeg, of hij niet voor de vooruitgang was, gaf hij het enig juiste antwoord. ‘Ja!! En daarom vechten we tegen de achteruitgang.’

Vooruitgang is vooral iets om te koesteren. Stapjes vooruit worden alleen met moeite bereikt, vaak kosten ze offers. Wanneer iets toch gelukt is, moet je er zuinig op zijn.

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons