BLOG | Thomas a Kempis: een strenge geestelijke trainer?

Radio5-programma ‘Deze Week’ debatteert over het geheim van de navolging

in Mediatips

Als student hoorde ik voor het eerst over 'De navolging van Christus' van Thomas a Kempis. Bij een antiquariaat kocht ik voor een luttel bedrag een uitgave op miniformaat. Ik herinner me dat ik het hele boek heb gelezen, maar ik geloof niet dat ik er erg van onder de indruk was. Een lange rij vrome aanwijzingen, waarvan er veel toch wat ver van mijn bed lagen. ,,Houd u zoveel mogelijk buiten het gewoel van mensen; want het handelen over wereldse gebeurtenissen hindert erg...'' Wat is dan toch het geheim van dat wereldberoemde boek dat zovelen inspiratie heeft gegeven, en de laatste jaren opnieuw veel aandacht krijgt?

Naar aanleiding van de heuse glossy ‘Thomas’ die dit weekend verschijnt, spreek ik in het radio5-programma Deze Week met Sjirk Kuijper, Koert van Bekkum en Gert-Jan Segers over dit wereldberoemde boek. Drie mannen die toch eerder dat oude boekje pakken, dan de fraai vormgegeven glossy. Koert van Bekkum: “Het is een glossy met fantastische foto's en platen. Daar is een markt voor, er is een groep Nederlanders die iets wil met spiritualiteit, met inkeer tot jezelf. Maar ik vindt dat Thomas in deze glossy wel een beetje van zijn echte christelijkheid wordt ontdaan. Het draait in zijn boek om de navolging van Christus. In de glossy ligt veel nadruk op 'tot jezelf komen en ruimte vinden'.”

Hoogst haalbare
Er zit een lastige kant aan 'de navolging'. Dat schrijft onder andere filosofe Desanne van Brederode in de glossy. “Thomas lijkt meteen het hoogst haalbare resultaat te willen, als een trainer voor wie alleen de doelpunten tellen.” Radiopanellid Koert herkent dat: “Dat is een lastige kant van het boek. Die trek zie je terug in het Nederlandse christendom als er aan elkaar wordt gevraagd: hoe zit het nu met jouw ziel? Heb je daar wel voldoende over nagedacht? Die strenge houding voor jezelf heeft iets gevaarlijks: voordat je het weet mis je het geheim van het evangelie, dat je mag rusten bij Christus zelf. Je overgeven aan Christus kan zomaar omslaan in een ongezonde manier met jezelf bezig zijn.”

Panellid Gert-Jan: "Ook Van Brederode vertelt overigens dat ze in het boek ontdekt dat Gods liefde als een vlammetje in je hart is. Die vlam moet beschermd worden door - inderdaad - een geestelijke training. Alleen dan kun je het vasthouden, en heel dicht bij dat geheim blijven. Dat was haar tweede ontdekking, ik vond dat heel mooi verwoord.''

Ik heb vandaag De navolging weer uit mijn kast gehaald. Ik ben 'em opnieuw aan het lezen.

Auteur: Embert Messelink
Embert is gespeksleider van het radioprogramma Deze Week. Luister mee op zaterdagavond om 20.30 uur op radio 5. Met Sjirk Kuijper, Gert-Jan Segers en Koert van Bekkum.

Ook Dit is de Zondag besteedt aandacht aan de glossy 'Thomas'. Mariska van Beusichem maakte de glossy 'Thomas'. Over loslaten, overgave en spiritualiteit. Hoe actueel is één van de best gelezen boeken ter wereld: De Navolging van Christus?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons