BLOG | Sociaal akkoord vraagt om groot geloof

Johan Snel blogt over geloof in de politiek en actualiteit

Groot nieuws was het en er werd flink over uitgepakt. “Waarlijk historisch” en zeker twintig jaar hadden we dit niet meer meegemaakt, meende premier Rutte. Hij leek haast iets weg te pinken.

Zelfs de regering raakte overstuur van het sociaal akkoord – want daarover hebben we het. Verschillende media kopten dat het kabinet zelfs had “ingestemd” met het akkoord dat de werkgevers en vakbonden met elkaar hadden gesloten.

Blikkerig
Dat is vooral grappig. Elke scholier leert immers, dat de regering regeert en het parlement dan kan ‘instemmen’ – of niet. Maar die omgekeerde wereld en het bijbehorende geluksgevoel rond het bereikte sociaal akkoord was best even navoelbaar.
De bewuste donderdagavond bood het programma Nieuwsuur een opvallend stukje tv. Ferry Mingelen was voor één keertje binnengelaten bij premier Rutte, met één camera en één microfoon die Ruttes antwoorden erg blikkerig liet klinken. Maar het was live, het was half elf ’s avonds en het was spannende tv. En daar ging het om.

Oude auto
Ik heb zitten turven. Wel tien keer viel het woord ‘vertrouwen’, in Nieuwsuur. Vertrouwen winnen en vertrouwen herstellen, dat waren de kernwoorden. Premier Rutte had het zelfs over ons vertrouwen “als land”.
Wat zou hem gelukkig maken? Welnu: als wij als land nu weer het vertrouwen zouden hebben, om onze oude auto na 14 jaar oud in te ruilen tegen een nieuwe. Of als we het weer zouden aandurven een huis te kopen. Hij zei het letterlijk.
De hele uitzending door kreeg ‘vertrouwen’ dus één betekenis: consumentenvertrouwen. De regering regeert niet, maar hoopt. En alle hoop voor ‘ons land’ berust op de stemming van de Nederlandse consument.

Kern
Dat is dus vertrouwen in de zin van: vertrouwen is goed, maar controleren is beter. De minimale liberale betekenis, zeg maar.
Maar voor de meeste mensen betekent ‘vertrouwen’ heus wel wat meer. Niet voor niets is het een bijbels woord. Dat bijbelse woord, pistis, vertalen we meestal met: geloof.
Dat zegt al genoeg.  Vertrouwen is meer dan een oude auto die aan vervanging toe is. Het is misschien wel de kern van ons bestaan.
Daarom baseren we ons vertrouwen ook liever op meer dan een toevallige stemming. Of het nu die van de consument is of van de premier.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons