BLOG | Protesterende moslims, klagende christenen…

Blog van missionair werker Matthijs Vlaardingerbroek

in Christelijk Nieuws

Met grote regelmaat zien we wereldwijd moslims demonstreren en protesteren. Ze protesteren tegen spotprenten van de profeet Mohammed, tegen een anti-islamfilm of een verbranding van een koran. Als christenen kijken wij er naar en schudden misschien zelfs onze hoofden. Maar evangelische christenen kunnen er ook wat van!

Kettingbrief
Sinds 1980 circuleert er een kettingbrief in de evangelische wereld. Eerst was het nog een papieren versie, maar sinds tien jaar is er ook een email versie waarin we als evangelische christenen worden opgeroepen om te demonstreren over een film waarin Jezus als homoseksueel zou worden neergezet. Bij ons in de evangelische gemeente waar ik jarenlang deel van was, kwam deze kettingbrief om de paar jaar weer langs. De gouverneur van Illionois heeft over de jaren heen een enorm aantal postzakken ontvangen met daarin petities van bezorgde christenen om deze film te blokkeren.

Urban Legend
Het is echter een 'urban legend'. Er zijn in de jaren tachtig ooit plannen geweest om zo'n film te maken, maar dit is nooit van de grond gekomen. Dit stopt echter niet onze verontwaardiging. Zo lang deze email zijn jaarlijkse ronde langs de christelijke computers blijft doen, zullen we waarschijnlijk voor de komende twintig jaar nog wel flink tegen deze film blijven demonstreren...

Tegenpartij
Wat lijken we als christenen soms veel op de Tegenpartij van Van Kooten en De Bie. We komen vaker in het nieuws met de dingen waar we tegen zijn, dan de mooie dingen waar wij voor zijn. Als ik hier een lijst van dingen zou moeten opschrijven van waar we tegen zijn, dan kan ik nog wel even doorschrijven.

Boeddha beeldjes in de Xenox
We zijn tegen abortus, tegen euthanasie, tegen winkelen op zondag, tegen Boeddha beeldjes in de Xenox, tegen Harry Potter en ga zo maar door.  Helaas zijn we als kerk hiermee meer een tegen-cultuur dan een voor-cultuur geworden. Wat een kansen laten we hiermee liggen om het positieve van het Koninkrijk van God te benadrukken. Nee, protesteren en demonsteren is niet iets wat alleen bij moslims hoort.

Als afstammelingen van Abraham lijken we misschien toch meer op elkaar dan we willen denken! 

 

Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons