BLOG | "Mijn vrouw post op Facebook dat ik op de bank slaap"

André Maliepaard over het 'weerbarstige leven' van een christen

in Geloven

Vorige week begon ik een preek in een jeugddienst waar ik als gastspreker voorging met de woorden: ‘Eigenlijk gaat het niet zo goed met me. Sterker nog. Ik slaap al twee weken op de bank. En mijn vrouw post dat gewoon op Facebook…’. De organisatoren van deze dienst werden zichtbaar zenuwachtig. Waar gaat dit heen? Wat gaat hij zeggen?

Als jeugdwerker heb ik de filosofie dat je echt en authentiek moet zijn. Dat is belangrijk als het gaat om het doorgeven van het geloof. We hoeven het verhaal niet mooier maken dan het is, want het verhaal is op maat gesneden voor een weerbarstig leven. Dát maakt juist het verhaal van God krachtig en levendig.
Als we zelf het even niet weten en het moeilijk hebben, dan mogen we dat best verklappen. Tegelijk is onderdeel van diezelfde gedachtegang dat je voorzichtig moet zijn met al te open zijn. Als professional zou ik zeggen: het moet wel functioneel zijn. Je wil niet dat jongeren afhaken met in hun ogen de woorden: Too Much Information!!

Aandacht
Ik ontdekte tijdens de inleiding op mijn preek wel dat ik gelijk de aandacht van mijn publiek had. En laten we wel wezen: ik ben geen Andries Knevel waarbij zo’n opmerking gelijk breed uitgemeten in ons aller christelijk dagblad terecht komt. Maar toch… wanneer draagt het bij aan het overdragen van het geloof en wanneer komt je eigen verhaal daarbij in de weg staan?
De reden dat ik op dat podium een deel van mijn eigen verhaal deelde, had te maken met het feit dat ik duidelijk wilde maken dat iedereen in zijn of haar leven wel herkent dat het soms goed gaat en soms wat pittiger is. Ik weet dat veel jongeren denken dat het leven van iemand-met-een-microfoon-op-een-podium perfect is, maar dat is het dus niet.

Hernia
Toen ik vervolgens vertelde dat mijn vrouw een acute hernia heeft en alleen maar heel ingewikkeld opgevouwen goed kan slapen en ik dáárom richting de bank was verhuisd, kon het organiserend comité weer rustig adem halen. Maar… ontstond er ook ruimte om te horen wat ik te zeggen had.
Natuurlijk gaat het niet om mij. Gelukkig niet. Tegelijk zul je in het jeugdwerk wel merken dat je een belangrijk instrument bent. Dat heeft God zelf zo bedacht. Toen Hij Jezus terughaalde richting de hemel en Zijn Geest gaf om in ons te wonen.

Ruimte
Een belangrijk instrument. In al je gebrokenheid en onvermogen soms. Dat biedt alleen maar ruimte om te getuigen van een God die zoveel groter is dan ik ben en vanuit mijn kwetsbaarheid naar Hem te wijzen. Ik heb God net zo hard nodig als jij. Kijk maar… hier en hier en daar ook. Zo is God.. in de weerbarstigheid van mijn leven, wil je Hem ook toelaten in de jouwe…?

 

Foto: cseeman / Foter.com / CC BY-NC-SA

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons