BLOG | Het is niet altijd wat het lijkt…

Blog van missionair werker Matthijs Vlaardingerbroek

Elke eerste zondag van de maand gingen we met de Antilliaanse tieners van onze missionaire gemeente naar de jeugddienst Baan7 in Aalsmeer. Hier kwamen in de hoogtijdagen maandelijks meer dan duizend jongeren voor een massale jeugddienst. Onderweg stopten we altijd even bij de landingsbaan van Schiphol.

Allemaal Nederlanders
Die opstijgende en landende vliegtuigen vonden ze prachtig. Wat ze van de dienst moesten denken, wisten ze nog niet. Er waren geen stoelen, dus iedereen stond en zij stonden achterin. Een zaal vol Nederlandse jongeren, terwijl onze tieners op één na allemaal Antilliaans of Surinaams waren.

McDonald's
Na een uurtje hebben ze het gehad. ‘Meester, kunnen naar McDonald's? We hebben zelf geld bij ons en we willen nog niet naar huis.’ Vooruit maar! Terwijl de jeugddienst nog doorgaat, rijden wij richting McDonald's.

Uit volle borst
Na afloop zit ik in de auto met vier tienerjongens. Tijdens de jeugddienst hebben ze niet meegezongen, alleen maar gekeken. Nu zingen ze uit volle borst ‘Ik ben nooit alleen, want Jezus woont in mijn hart.’ We zingen in canon. Het klinkt vreselijk vals, maar zingen doen ze. Wel tien minuten lang en dan zetten ze zelf een lied in. ‘Jezus, alles geef ik u.’ Grote stoere Antilliaanse jongens die op een jeugddienst echt niet gaan zingen, zingen nu met hun hele hart. Het is niet altijd wat het lijkt…

Gek van te worden
Op de club vertellen we een verhaal. Wat gebeurt er? De een speelt met zijn telefoon. De ander zit te drummen. De derde kliert met een ander. Luisteren ze dan niet? ‘Leg die telefoon weg.’ ‘Houd op met drummen.’ Het is even stil, maar dan gebeurt het weer. Om gek van te worden. Gek genoeg weten ze altijd wel precies te vertellen wat je gezegd hebt. Later in een onderzoek lees ik dat sommige jongeren het best kunnen luisteren, als ze tegelijkertijd iets anders aan het doen zijn; bijvoorbeeld spelen met een telefoon. Ze doen dit onbewust, omdat ze hierdoor beter kunnen luisteren. Het is niet altijd wat het lijkt…

 

 

Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons