BLOG | Het geheim van geloven

Reinier Sonneveld: “Leven als enige herinnering aan de liefde van je leven”

Er zijn veel redenen om te geloven. Er zijn mooie bewijzen dat God bestaat, maar dergelijke argumenten blijven vaak in je hoofd. De meeste beslissingen nemen we met ons hart.

Komende zondag is het Tomas-zondag. Dan gedenken we deze oertwijfelaar. En bidden we voor iedereen die het moeilijk vindt om te geloven. En stellen we ons de vraag waarom we zelf eigenlijk geloven.

Ik vind een antwoord bij Haing Ngor. Hij was een arts in Cambodja, maar verloor daar zijn hele familie door de Rode Khmer, die eind jaren 70 eenvijfde van haar eigen bevolking uitroeide, soms zelfs alleen maar omdat ze een bril droegen. Ngor werd zelf ook lang gemarteld, maar wist te ontsnappen en kwam uiteindelijk terecht in Los Angeles.

Het enige bezit wat hij mee kon nemen, was een gouden medaillon met daarin een lok haar van zijn doodgemartelde vrouw My-Huoy (andere berichten zeggen: een fotootje). In Amerika werd hij acteur en hij speelde in The Killing Fields, een film die wereldberoemd werd en waarmee hij een Oscar won.

Waarde van een medaillon
Toen, 25 februari 1996, werd hij in zijn eigen huis overvallen door een bende. Zij eisten alles wat hij had. En hij gaf ze alles - bezit interesseerde hem niets - behalve de gouden medaillon die hij altijd om zijn nek droeg. Meer was er niet over van zijn vrouw, hij hield nog steeds van haar en was nooit hertrouwd. Hij smeekte hen of hij dat ene mocht houden, maar de bendeleden vermoordden hem, terwijl hij wanhopig het medaillon bij zich probeerde te houden. Op de zwarte markt kregen ze er maar een paar dollar voor, voordat ze werden opgepakt.

Er zijn eigenlijk twee medaillons. Eentje is een paar suffe dollars waard – en de ander is de enige en laatste herinnering aan de liefde van je leven.

Zo kun je ook naar dit leven kijken. Dit leven kan zo’n gewoon medaillon zijn, een paar dollar waard – of dit leven is de enige en laatste herinnering aan de grote liefde van je leven.

De kleine prins en Jezus
In ‘De kleine prins’ (dat wereldberoemde kinderboekje van Antoine de Saint-Exupéry) ontmoet iemand een klein mannetje van een andere planeet. Ze praten veel over de waarde van het leven. De echte waarde, zegt de kleine prins, is niet wat je ziet, maar is het geheim erachter. Eigenlijk net als met dat medaillon van Ngor.

“De woestijn is zo mooi doordat er ergens een put verborgen is,” zegt de kleine prins bijvoorbeeld ergens. En dan denkt de ik-persoon: “Tot mijn verbazing begreep ik ineens die geheimzinnige uitstraling van het zand. Toen ik een klein jongetje was, woonde ik in een oud huis waarvan de legende zei dat er een schat begraven lag. Niemand had hem wel ooit ontdekt of er zelfs naar gezocht. Maar toch betoverde hij het hele huis. Mijn huis verborg een geheim in de diepte van zijn hart…”

Leeg
Jezus is als het ware die put in de woestijn van de geschiedenis. Zonder Jezus zou veel er hetzelfde uitzien, maar hij maakt deze geschiedenis waardevol. Zonder hem zou het uiteindelijk leeg zijn.

Jezus is die schat in de bouwval van de tijd. Als hij er niet was, zouden we misschien niet veel merken, maar met hem bewaart de tijd een geheim in de diepte van haar hart.

Auteur: Reinier Sonneveld

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons