Agnus Dei in beeld, muziek & dans

'Het Lam Gods voor ons geslacht': wat zingen we dan eigenlijk?

in Mediatips

'Het Lam van God voor ons geslacht'. Een zin die vaak gezongen wordt in kerken. Maar weten mensen nog wel waar ze over zingen? Beeldend kunstenaar Willem Zijlstra vroeg zich dit af en het liet hem niet meer los. Hij ontwikkelde een kunstproject waarin hij in drie passages terug gaat naar de kern van Pasen. Een verhaal dat hij vertelt in beeld, muziek en dans. Willem Zijlstra maakte de korte film ‘Agnus Dei’ van het kunstproject, vanmiddag te zien op tv.

In 2004 begint Zijlstra al aan zijn eerste kunstwerk rondom ‘Agnus Dei’, vanwege het abstracte oud-christelijke concept dat een geofferd lam de zonden van de wereld wegneemt. “In de ogen van  geseculariseerde 21e eeuwers een moeilijk na te voelen metafoor. Koppel daar ook nog het thema 'Opstanding' aan vast en het wordt een  onbegrijpelijke ver-weg-show. Toch geloof ik dat de symbooltaal van de evangeliën bestaan uit elementen die – mits in eigentijdse beeldtaal omgezet – ook moderne mensen nog zullen aanspreken.”

Het laat hem niet meer los. Voor zijn eerste project filmt Zijlstra een lam vanaf zijn geboorte tot zijn slacht zes maanden later. Hij laat het lam opzetten en plaatst hem op een altaar van kranten, met bovenop een artikel over de Holocaust: De mens is tot alles in staat. Het vlees laat hij inblikken en het bloed veegt hij op een deurpost op het Wad – om er vervolgens doorheen te lopen, de vrijheid in.

Pasen
Zijn project maakt veel emoties los – van afschuw tot ontroering. Voor Zijlstra een teken dat zijn project een snaar raakt. Daarom start hij een nieuw Agnus Dei-project. Hij plaatst kunstwerken op drie locaties in Nederland en vraagt dansers en een zangeres te reageren op zijn werk. Zijlstra: “Zo ontstond een verhaal dat synchroon liep met de drie dagen van Pasen: het verdriet van het lijden, de bevrijdende doortocht en de weigering de dood te aanvaarden als eind van het leven.”

Agnus Dei, maandag 1 april, 16.10 uur, Nederland 2
Locaties kunstwerken: Schouwburgplein in Rotterdam, de Maasvlakte en de Broerekerk in Bolsward
Met medewerking van dansers van de Erasmus Dance Company en klassiek sopraan Ellen Schuring.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons