"Wij zijn hier, zonder thuis"

Bewoners van de Vluchtkerk delen het huis van hun dromen

in Christelijk Nieuws

Vraag aan de bewoners van de Vluchtkerk in Amsterdam hoe hun huis er in hun dromen uitziet, en je krijgt een ontroerend inzicht in de basale behoefte van elk mens. Filmmakers Nelleke Koop en Eline van Diggelen stelden deze vraag aan een aantal bewoners van de Vluchtkerk en maakten van elk antwoord een korte film, onder het motto 'Wij zijn hier, zonder thuis'.

Vanaf donderdag staat er elke dag zo’n ontroerend portret op de site van de Vluchtkerk, tot 31 maart – want op die datum moeten de vluchtelingen hun tijdelijke onderkomen in de Vluchtkerk weer verlaten. Eline van Diggelen woont vlakbij de Vluchtkerk en trok zich het lot van de vluchtelingen aan. Als filmmaker wilde ze graag een steentje bijdragen, uit naastenliefde. In tegenstelling tot andere media koos ze samen met Nelleke ervoor om te focussen op de toekomst van de Vluchtkerkbewoners. "Dan ga je de bewoners zien als mens, niet meer als vluchteling. Iedereen heeft simpele, basale behoeftes waar hij of zij naar verlangt."

Onder de indruk
Eline is onder de indruk van de verhalen. "Mama Fatima vertelt beeldend over haar huis waar alles wit is, zodat ze goed kan schoonmaken. Bayissa wil een gastenkamer, zodat hij altijd mensen kan ontvangen. Omar wil een klein beetje zekerheid, ook al is het maar een héél klein beetje. Alle tien raken ze je."

Wie is de Mol
Op de website van De Vluchtkerk staan de tien gefilmde bewoners net als een Wie is de Mol-groep op de foto. Elke dag verschijnt er een filmpje met de toekomstdroom van een vluchteling - en verdwijnt zijn of haar foto daarmee van de homepage. Als ze de Vluchtkerk hebben verlaten zijn al hun foto's verdwenen. "We tellen af met hen," vertelt Nelleke Koop. "Deel daarom vanaf vandaag deze unieke filmportretten op je blog en via Facebook en Twitter. De aandacht en support van alle Nederlanders is hard nodig op weg naar een rechtvaardiger samenleving."

Eline hoopt dat er voor 31 maart iets in gang is gezet. "Een wetswijziging zou het mooiste zijn, zodat deze mensen beter opgevangen kunnen worden. We zijn zo'n rijk land, maar toch zijn er nog steeds mensen die de basale levensbehoeften missen."

Bekijk de overige filmpjes op de website van De Vluchtkerk en deel de verhalen van de bewoners via Facebook en Twitter.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons