Wat is de boodschap van Bono?

U2-popdominee zoekt sporen van de band in documentaire 'Quest for U2'

in Mediatips

Waarom raakt de muziek van U2 mensen zo? Wat is de boodschap van Bono? 'Popdominee' Jan Andries de Boer gaat in de documentaire 'Quest for U2' op zoek naar sporen van de rockband in Nederland. Hij onderzoekt de muzikale en spirituele invloed van Bono en zijn bandgenoten en dat levert hem bijzondere ontmoetingen op.

"Ons geloof is iets heel persoonlijks waar wij niet over praten. Haal de boodschap maar uit onze teksten," heeft Bono ooit gezegd. Dat is precies wat popdominee De Boer probeert te doen. In de gelaagdheid van de liedjes van U2 zoekt hij naar de diepere laag. Dat deed hij overigens ook al voor de documentaire, met het organiseren van zogenaamde U2-diensten: kerkdiensten waarin de muziek van U2 centraal staat.

Geraakt
Het was tijdens zo'n U2-dienst dat documentairemaakster Jolande van Baardewijk (theologe en oud-programmamaakster bij de EO, red.) op het idee kwam voor de 'quest'. "In 2009 werd ik erg geraakt door de cd No Line on the Horizon van U2," vertelt ze aan Trouw. "Enige tijd later hield Jan Andries de Boer een U2-dienst in de Broerenkerk in Zwolle. De muziek van U2 in zo'n magistrale kerk, dat maakte indruk."

Concert ingezegend
De popdominee heeft onder andere een bijzondere ontmoeting met rabbijn Soetendorp, die Bono ooit heeft ontmoet en toen zijn concert heeft ingezegend. "Al die woorden die ik (als Jood, red.) met me meedraag, werden door hem gezegd," vertelt Soetendorp in de trailer.

De documentaire gaat zaterdag 2 maart om 20.00 uur in premiere in filmtheater De Gigant  in Apeldoorn.

Trailer 'Quest for U2'

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons