Vrouw gelooft minder in God, meer in leven na dood

...en andere opvallende uitkomsten uit de Geloof-enquete van Margriet

in Mediatips

Ter ere van het 75-jarig jubileum van Margriet, vergelijkt het weekblad een aantal onderzoeken uit de afgelopen 75 jaar. Het magazine blaast deze week het stof van geloven-enquetes uit 1969 en 2009 en vergelijkt de uitkomsten met de huidige herhaling van het onderzoek. Wat zijn de meest opvallende uitkomsten en wat zegt dat over het geloof van vrouwelijk Nederland?

"Geloof in Nederland is een soort afsmeltende gletsjer," zegt theoloog Jacobine Geel naar aanleiding van het onderzoek. Geloofde in 1969 nog 83 procent in God of een hogere macht, tegenwoordig is dat bijna gehalveerd naar 48 procent. De vrouwen bestempelen zichzelf nu vaker als 'niet-gelovig' (22%) dan 44 jaar geleden, toen slechts 4% van de vrouwen zich nog als niet-gelovig beschouwen.

Leven na de dood
Jonge en hoger opgeleide vrouwen geloven nog vaker dan andere vrouwen in 'helemaal niets'. Ondanks dat denken vooral hoger opgeleide vrouwen toch dat er een leven na de dood is. Dat lijkt met elkaar in tegenspraak, "maar het is beredeneerbaarder dan een hogere macht, want waar zou je die dan moeten vinden, en hoe zit het dan?" legt Jacobine uit. "Maar dat er iets van je eigen ziel blijft bestaan, een energie die je dagelijks ervaart, is een logische gedachte. Een verstandelijker geloof dan in een onverklaarbare macht, waarvan je afhankelijk bent."

Ontkerkelijking
Nog een opmerkelijk resultaat: protestantse vrouwen lijken meer te ontkerkelijken katholieke. 48 procent van de vrouwen behoort tot een kerkgenootschap, waarvan 42 procent rooms-katholiek (tegenover 40 procent in 2009, dus een stijging) en 41 procent protestants (tegenover 58 procent in 2009, dus een daling van 17 procent). Jacobine verklaart dit door het feit dat wanneer je als katholiek geboren wordt, je dit eigenlijk voor altijd bent. "De meeste katholieken zullen zeggen: ik doe er niets meer aan, ik ga ook nooit naar de kerk; toch ben ik katholiek."

Mirjam Kollenstaart
In het kader van het onderzoek interviewde Margriet ook de gereformeerde predikant Mirjam Kollenstaart. Geen onbekende bij de EO: Andries interviewde haar in februari voor zijn programma, waarin ze ook vertelt dat ze "dominee met hart en ziel" is. "Geloof geeft mij de zekerheid dat ik nooit alleen ben, dat mijn leven zin heeft," vertelt ze in Margriet. "Als ik niet zou geloven, zou ik veiligheid missen, overgeleverd zijn aan toeval, aan willekeur."

Bekijk de uitzending met Mirjam Kollenstraat in 'Andries'

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons