Reacties nieuwe paus voorzichtig optimistisch

"Conservatisme kan oecumenische gesprekken in de weg staan"

in Christelijk Nieuws

De Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio (76) is woensdag tot paus gekozen. Zijn pauselijke naam is Franciscus I. Lees hier de reacties op deze verrassende benoeming van Henk Bakker bijzonder hoogleraar Geschiedenis, Identiteit en Theologie aan de VU, Joop Gankema, voorman van de pinksterbeweging in Nederland en directeur van stichting Opwekking, en Tom Mikkers theoloog, algemeen secretaris van de Remonstrantse Broederschap en schrijver van het boek ‘Religiestress’.

Een man van het volk
De eerste indruk van Henk Bakker -die naast zijn hoogleraarschap ook werkt voor het seminarium van de Unie van Baptisten- is positief: “Het is een man van het volk en tegelijk van de studie en de navolging van Christus. Hopelijk kan hij de Rooms-Katholieke Kerk van binnenuit tot de nodige verandering brengen”.

Integer en eenvoudig
Ook op Joop Gankema maakte de nieuwe paus een goede eerste indruk. “Hoewel de nieuwe paus voor mij een grote onbekende is, lijkt het mij een integere man. Wat mij aanspreekt is de eenvoud van de man, geen bombarie en toestanden eromheen. Ook vond ik zijn verhaal sterk. Ik hoop dat de man in staat is om de verschillende kerkstromingen bij elkaar te brengen, zodat we elkaar kunnen aanvullen en versterken. Maar dat is natuurlijk afwachten”, aldus Gankema.

Daar gaan we weer
Tom Mikkers is voorzichtig optimistisch: “Hoewel ik geen fan ben van de paus of het instituut is mijn eerste indruk van de nieuwe paus positief. Maar we moeten afwachten. Ik vind zijn uitspraken over homoseksualiteit vrij ferm. Hij noemde het homohuwelijk een uitvinding van de duivel. Toen ik dat las dacht ik ‘o jee daar gaan we weer’. Maar als ik anderzijds ook lees dat hij de voeten heeft gewassen van hiv-patiënten, dan hoop ik dat zijn mededogen voor mensen sterker is dan het opkomen voor de doctrine”, aldus Mikkers.

Europa bij uitstek het werkterrein van de Kerk
Mikkers hoopt dat Europa niet, zoals nu wordt gesteld, het verloren continent wordt. “Europa zou juist bij uitstek het werkterrein van de Kerk moeten zijn. Ook hoop ik dat er goed geluisterd wordt naar de onvrede van katholieken in Europa, want dat is volgens mij niet zonder reden”.

Enig conservatisme kan samenwerking in de weg staan
Henk Bakker verwacht dat de nieuwe paus hervormingen zal doorvoeren en “de focus zal leggen op missie, navolging en verdere kenmerken die Franciscus van Assisi zo bekend heeft gemaakt. Het feit dat de paus de naam Franciscus I aannam, wordt terecht als programmatisch gezien; de paus geeft hiermee een 'stip op de horizon' aan”. Daarnaast verwacht Bakker dat in de sfeer van oecumenische gesprekken en interreligieuze gesprekken het beleid van de nieuwe paus ongetwijfeld zal doorwerken. Bakker: "Ik kan niet inschatten of dit voor andere kerkstromingen goed zal uitpakken of niet. Maar ik kan me bij deze paus, die Jezuïet is, voorstellen dat enig conservatisme nauwe samenwerking in de weg kan staan. We zullen zien”.

 

Foto: ANP - Een man leest een krant met daarin het nieuws van de verkiezing van Argentijnse Jose Mario Bergoglio tot nieuwe paus onder een sculptuur van Franciscus van Assisi in Bogota, Colombia.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons