Profetie zorgt voor onrust in Ghana

Voorganger voorspelt de dood van president

in Christelijk Nieuws

Een profetie over de president van Ghana heeft voor verdeeldheid gezorgd in het land. God zou aan de populaire Ghanese voorganger Owusoi Bempah hebben bekendgemaakt dat president John Dramani Mahama het einde van het jaar niet zal halen, tenzij hij contact opneemt met de profeterende voorganger. Tot nu toe heeft Mahama dat nog niet gedaan.

Voorganger Bempah kondigde zijn profetie voor het eerst aan op oudejaarsavond en herhaalde dat verschillende keren op de radio. Zijn woorden oogstte zowel sympathie als kritiek. "Als je je profetie er gewoon in het openbaar uitgooit, probeer je mensen alleen maar bang te maken. Dat is niet wat een christelijke voorganger zou moeten doen," reageert bisschop Agyin Asare in The Guardian.

Dramatische profetieën
Dramatische profetieën komen wel vaker voor in Ghana. Afgelopen december nog voorspelde Bempah dat de verkiezingen zouden uitlopen op een burgeroorlog - maar de nieuwe regering kwam in vrede tot stand. Na de plotselinge dood van Ghana's laatste president John Atta Mills vorig jaar juli, is er echter weinig behoefte aan negatieve voorspellingen rondom het presidentschap.

Politieke invloed
De kerken van Ghana hebben geen officieel orgaan dat toezicht houdt. Veel kerken en hun leiders zijn aangesloten bij een politieke partij. Zo'n tweederde van de Ghanese bevolking is christen en het kerkbezoek is hoog, wat maakt dat de kerk een belangrijk middel voor politieke invloed is.


Foto: president Mahama tijdens zijn inauguratie op 7 januari 2013.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons