Paus zet charmeoffensief voort

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus heeft zijn charmeoffensief zondag voortgezet. Hij profileerde zich tijdens zijn eerste zondagsgebed opnieuw als een leider van de Rooms-Katholieke Kerk die eenvoud hoog in het vaandel heeft en dicht bij de mensen wil staan.

"Broeders en zuster, goedendag'', begroette hij een menigte van naar schatting 150.000 mensen op het Sint Pietersplein in Rome, toen hij aan het raam was verschenen om het zogeheten angelusgebed en bijbehoren zegening uit te spreken.

De 76-jarige Argentijn, die ter wereld kwam als Jorge Mario Bergoglio, riep de mensen op barmhartig te zijn en vergevingsgezind. "Een beetje barmhartigheid verandert de wereld, maakt haar minder kil en rechtvaardiger'', zei hij.

De paus werd tijdens het gebed meerdere malen onderbroken door enthousiast applaus. Hij wenste de mensen aan het slot van zijn optreden "een mooie zondag en smakelijk eten'' toe.

Kort na het eerste angelusgebed werd de eerste tweet van Franciscus de wereld ingestuurd. "Beste vrienden. Ik dank jullie vanuit mijn hart en ik vraag jullie voor me te blijven bidden. Paus Franciscus.''

Franciscus wil voorlopig zijn vingers niet branden aan wat door waarnemers wordt gezien als een belangrijke testcase voor zijn bestuurlijk gezag in het Vaticaan: orde op zaken stellen binnen de curie, het centrale bestuur van de Rooms-Katholieke Kerk.

De curie is in opspraak geraakt door het lekken van geheime informatie, waaruit bleek dat er in het bestuur een machtsstrijd gaande is. De intriges zouden een rol hebben gespeeld bij de beslissing van de vorige paus, Benedictus XVI, om zijn ambt neer te leggen.

Het Vaticaan liet zaterdag weten dat Franciscus de tijd wil nemen voor gebed, reflectie en gesprekken alvorens hij knopen doorhakt.

Franciscus en zijn voorganger treffen elkaar volgende week zaterdag in het pauselijke zomerverblijf Castel Gandolfo, waar Benedictus XVI vertoeft sinds zijn terugtreden op 28 februari.

 

Bron & foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons