Paus officieel in functie geïnstalleerd

in Christelijk Nieuws

Politieke en religieuze leiders wonen dinsdagochtend in de St. Pietersbasiliek de inauguratie bij van paus Franciscus. De nieuwe paus krijgt het pallium (een soort stola) omgelegd. Ook wordt hem de vissersring aangereikt. Alle kardinalen zullen hem trouw beloven.

De Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio werd woensdag onverwacht tot paus gekozen. Hij is de eerste Zuid-Amerikaan en jezuïet die het hoogste ambt binnen de Rooms-Katholieke Kerk bekleedt. Volgens de officiële lijst van het Vaticaan is hij de 266e paus sinds het begin van de kerk in de eerste eeuw.

Onder degenen die de dienst bijwonen, is de Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner, met wie de paus als aartsbisschop van Buenos Aires de laatste jaren in aanvaring is gekomen over onder meer het sociaal-economisch beleid en de legalisering van het homohuwelijk. Ook kroonprins Felipe van Spanje en zijn vrouw en de Zimbabwaanse president Robert Mugabe zijn in de basiliek in het Vaticaan aanwezig.

Prins Willem-Alexander, de uit Argentinië afkomstige prinses Máxima en premier Mark Rutte wonen namens de Nederlandse regering de inauguratie bij. Kardinaal Wim Eijk, de aartsbisschop van Utrecht, en bisschop Frans Wiertz van Roermond vertegenwoordigen de Nederlandse RK-Kerk.

 

Bron & foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons