Paus: "Blijf kruis dragen"

Paus draagt eerste mis op

in Christelijk Nieuws

De Rooms-Katholieke Kerk moet dichtbij zijn wortels blijven. Dat zei paus Franciscus donderdag tijdens een mis in de Sixtijnse kapel in aanwezigheid van de 114 kardinalen die hem woensdag kozen. Het was de eerste mis die hij opdroeg als paus. De mis markeerde tegelijkertijd de afsluiting van het conclaaf. "We moeten de moed hebben om in de aanwezigheid van God te lopen en Zijn kruis te dragen."

Als de kerk zijn werkelijke missie vergeet, dan wordt het niet meer dan een "meelevende" hulporganisatie, waarschuwde de Argentijn. "Dan zijn we werelds. Dan kunnen we bisschoppen, kardinalen of Paus zijn, maar we zijn niet langer discipel van de Heer."

Van het volk
Franciscus sprak in een losse stijl met korte zinnen, iets dat hem tot nu toe kenmerkt. In sommige commentaren wordt hij 'de paus van het volk' genoemd. Hij nam woensdagavond de bus met kardinalen en liet de pauselijke limousine ongebruikt. Donderdag sprak hij in Rome met voorbijgangers op straat en ging zijn bagage halen in een hotel van de kerk in de Via della Scrofa op de linkeroever van de rivier de Tiber. Hij betaalde er de hotelrekening zelf. Hij verblijft nu nog in het relatief nieuwe gastenverblijf in Vaticaanstad, het Domus Sanctae Marthae, omdat het pauselijke appartement nog naar zijn naar verluidt bescheiden wensen moet worden ingericht.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons