Paus begint Goede Week met mis in gevangenis

"Urbi et orbi"

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus begint de plechtigheden in de Goede Week vandaag - op Witte Donderdag - met een mis in een jeugdgevangenis aan de rand van Rome. Op eerste paasdag spreekt hij naar verwachting voor tienduizenden mensen op het Sint Pietersplein de zegen Urbi et orbi (voor stad en wereld) uit.

Traditioneel gaat de paus op Witte Donderdag, waarop het Laatste Avondmaal van Jezus en zijn apostelen wordt herdacht, voor in een mis in de Sint Pieter of een kerk in Rome. Als aartsbisschop van Buenos Aires was Franciscus al gewoon de mis in een gevangenis, ziekenhuis of verzorgingshuis op te dragen. Tijdens de dienst wast en kust hij de voeten van 12 mensen om Jezus' gebaar van nederigheid te herdenken jegens de apostelen op de avond voor hij werd gekruisigd.

Op de avond van Goede Vrijdag leidt Franciscus in het fraai verlichte Colosseum de Kruisweg, waarin Jezus' dood wordt herdacht. Zaterdagavond is in de Sint Pieter de paaswake.

Bloemen
Opnieuw is tijdens de paasdagen het Sint Pietersplein versierd met bloemen uit Nederland. Volgens de Leidse bloemist Charles van der Voort zullen er op het balkon witte orchideeën en anthuriums staan. Van der Voort levert al 28 jaar de bloemstukken voor het plein. Hij zal gespannen afwachten of de paus zoals de afgelopen jaren bedankt voor de bloemen.

Vergeten
Vorig jaar was Franciscus' voorganger Benedictus XVI dat bijna vergeten. RKK-commentator Wilfred Kemp zag dat het bedankje niet in de vooraf uitgedeelde tekst van de pauselijke rede stond en wist door snel ingrijpen te voorkomen dat de paus de Nederlanders teleurstelde.


Bron & foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons