"Patiënten bepalen beleid ziekenhuis niet"

in Mediatips

"Patiënten gaan niet over het beleid van het ziekenhuis." Dat zei Peter Schalk van de vakbond RMU maandag in Dit is de Dag.

Schalk vertegenwoordigt een deel van de 300 gewetensbezwaarde werknemers van het Edese Ziekenhuis Gelderse Vallei. Zij schreven onlangs in een brief dat zij het niet eens zijn met het plan om abortussen uit te voeren in hun ziekenhuis. Tot eind vorig jaar werden mensen met een abortusverzoek doorverwezen. "Die beleidslijn heeft nooit tot problemen geleid, maar nu is er iemand binnen het ziekenhuis geweest die vindt dat ze zelf abortussen uit moeten voeren."

Schalk vindt dat de nieuwe afspraken voor een klimaat zorgen van: u vraagt, wij draaien. 'Het is een groot goed dat een ziekenhuis vanuit zijn identiteit grenzen mag stellen aan zijn handelen.' De oproep van het personeel heeft volgens Schalk al beperkt resultaat. 'De raad van bestuur van het ziekenhuis heeft aangegeven naar de klacht te gaan kijken en met een reactie te komen.'

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons