Meisjes ernstig misbruikt

in Christelijk Nieuws

Meisjes die zonder jas in de regen moeten staan, van de trap gegooid worden, met het hoofd in de wc-pot gehouden worden terwijl wordt doorgetrokken. Of dagenlang geen of bedorven eten krijgen, braaksel moeten opeten en bij bedplassen met hun natte spullen op hun hoofd voor andere kinderen moeten staan. Het zijn allemaal voorbeelden van meldingen die zijn binnengekomen bij de commissie-Deetman.

Ook vertelt iemand over de pianoles, die ze van een zuster kreeg. Ze moest zich uitkleden en naakt achter de piano gaan zitten. De zuster streek dan met iets zachts over haar rug. Ze werd er doodsbang van, maar thuis werd ze niet geloofd.

Een zuster die met haar vingers aan het geslacht zat van een ziek meisje, in plaats van haar temperatuur op te nemen.

Een ander heeft het over betastingen door een zuster in bed. Die stopte haar duim in de vagina van het meisje, vertelde ze. Dezelfde meldster werd later ook onzedelijk betast door een pastoor tijdens haar voorbereiding op de heilige communie.

Het fysieke en psychische geweld werd vooral gepleegd door nonnen en zusters als onderwijzeres of verzorgster.

 

Bron & foto : ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons