Mannen en opwekkingsliederen een onmogelijke combinatie?

Aanbiddingsliederen boren vrouwelijke emoties aan, vindt Tijs van den Brink

"Opwekkingsliedjes zijn niet voor mannen": EO-presentator Tijs van den Brink poneerde deze stelling een paar weken geleden in EO-Visie. Nu verdedigt hij zijn stelling voor EO-Magazine en neemt hij het op tegen aanbiddingsleider Kees Kraayenoord.

"In dit soort aanbiddingsliederen worden emoties aangeboord die aansluiten bij het vrouwelijke gevoelsleven," schreef Tijs destijds in Visie. "Nu is daar helemaal niets mis mee, maar ik ben een man. Dus is het heel logisch dat ik niet zo van Opwekking houd." Op zijn Visie-column kwamen reacties van vrolijke mannen die eindelijk herkenning vonden, maar ook van verblufte mannen - zoals Kees Kraayenoord in bovenstaand filmpje ("hoezo niet voor mannen?").

Geen mannelijke lover
Tijs deed deze ontdekking na het lezen van een internationaal onderzoek en het Amerikaanse boek 'Why men hate going to church' (Waarom mannen een hekel hebben aan naar-de-kerk-gaan, red.). "De kerk heeft iets dat mannen afschrikt", betoogt David Murrow, de schrijver van het boek. Eén van de tegenvallers die ze opdoen bij de kerk, zijn volgens hem de liederen - en dan in het bijzonder het tempo in combinatie met de teksten. "Sommige songs bevatten teksten over liefde die ongemakkelijk zijn voor mannen. De Bijbel gebruikt zulke termen niet. De mannen in de Bijbel hielden van God, maar ze waren nooit verliefd op hem. Mannen zoeken een mannelijke leider, geen mannelijke lover."

Van hoofd naar hart
Volgens schrijver Murrow is de kerk anno nu te vrouwelijk. Hij ziet een groot verschil met de Amerikaanse hymns van vroeger en de worship van nu: "Het doel van de aanbidding is een meter gedaald - van het hoofd naar het hart. Voor het tijdperk van de worship zongen christenen over God. De nieuwe liederen worden vooral gezongen tót God. Het lijkt een subtiel verschil, maar het verandert compleet hoe de aanbidders zich verhouden tot de Almachtige."

Ook meediscussiëren? Reageer onder dit artikel of breng je stem uit bij EO Magazine.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons