"Laat jongeren zelf keuzes maken over seks-grenzen"

GASTBLOG Esther Kaper: 'Geen seks voor het huwelijk' is eenzijdige boodschap

in Geloven

Veel christelijke jongeren kunnen niet voldoen aan de seksuele regels en grenzen die de kerk stelt. Dit zei Hans van Dijk tijdens de studiedag over seksualiteit die ik recent met een aantal christelijke (s)experts organiseerde. Kerken zouden hun regels en grenzen moeten heroverwegen of zich eens goed moeten gaan bezinnen op de manier waarop ze regels en grenzen communiceren, aldus onderzoeker Van Dijk.

Scherpe kritiek zou je kunnen zeggen, maar ik zie dit als een kans. De evangelische gemeente waar ik tijdens mijn puberjaren kwam, verkondigde de eenzijdige boodschap 'geen seks voor het huwelijk', zonder nuance of ruimte voor een open gesprek. Hoewel ik thuis over alles kon praten, bleef de regel duidelijk: seksualiteit was iets voor getrouwde mensen. Hierdoor associeerde ik mijn ontluikende seksuele gevoelens met zonde en schuld. 

Toen ik een serieuze relatie kreeg, twijfelde ik aan de hoge norm die ik had meegekregen en stond ik op het punt deze overboord te gooien. Hierover schreef ik het boek Hot Issues, eerlijk over seks. Mijn boek spreekt jongeren aan. Waarom? Omdat ik vragen durf te stellen en eerlijk ben over mijn gevoelens. Waar komen de regels vandaan? Hoe moet je omgaan met de kloof tussen de theorie (seksualiteit is bestemd voor het huwelijk) en de praktijk (je hebt een vriendje en wilt graag lichamelijk intiem zijn)? Deze antwoorden vroeg en kreeg ik niet van ouders of kerk. Jeugdleiders verkondigden een hoge norm, zonder ons te begeleiden bij de realiteit van de dag.

Tijdens de studiedag gaf ik de workshop 'Eerlijk in gesprek met jongeren'. De gesprekken tijdens deze workshop gaven mij hoop. Ik zie een kentering in christelijk Nederland ontstaan wat betreft het thema seksualiteit. We vinden het langzaam makkelijker hier open over te zijn, op een realistische manier.

Kerken heroverwegen hun regels en grenzen. Sommige kerken nemen afstand van de leer dat seksualiteit bestemd is voor binnen een huwelijksrelatie. Hoe je daar ook over denkt: er zit beweging in en het geeft duidelijkheid. 

Andere kerken werken aan de manier waarop ze hun boodschap van huwelijkse trouw aan jongeren uitleggen. Met ruimte voor kritiek, vragen en de vrijheid om uiteindelijk zelf een keuze te maken. 

Wat zou het prachtig zijn als de kerk een plek is waar jongeren terecht kunnen met al hun vragen over seksualiteit! Waar op een integere en open wijze naar hen wordt geluisterd. Niet om hen vervolgens met regels om de oren te slaan, maar om vanuit een levend geloof je passie voor seksualiteit, intimiteit en trouwe relaties met hen te delen. En laten we hen ook de noodzakelijke kennis geven over gezonde grenzen binnen een relatie, anticonceptie en de verschillen tussen man en vrouw.

Je hebt lef nodig om jongeren de vrijheid te geven zelf een keuze te maken. Het liefste wil je als ouder, tienerleider, jongerenwerker of predikant 'jouw' jongeren beschermen tegen alle narigheid die  door het gebrek aan seksuele grenzen en doorgeslagen vrijheid kan ontstaan. Uiteindelijk hebben jongeren een vrije keuze en deze moeten we accepteren. We kunnen voor hen bidden en er voor hen zijn. Wij zijn tenslotte de Kerk.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons