Koptische christenen niet beschermd in Egypte

"Discriminatie in wetgeving én praktijk"

in Christelijk Nieuws

De Egyptische autoriteiten falen in het beschermen van de koptische christenen. Dat meldt Amnesty.

Een stijging van de spanningen tussen de religieuze gemeenschappen in de stad Wasta - ongeveer honderd kilometer ten zuiden van Caïro - benadrukt het feit dat de Egyptische autoriteiten hebben gefaald in het beschermen van de religieuze minderheid: de koptische christenen.  

Bekeren
De spanningen werden in februari aangewakkerd toen een islamitische vrouw was opgegeven als vermist. Haar familieleden en lokale salafisten (soennitische moslims die pleiten naar de terugkeer van de fundamentele beginselen van de Islam, red.) legde de schuld neer bij de Mar-Girgis Kerk, met de bewering dat de vrouw door de kerk was overgehaald om zich tot het christendom te bekeren.
Mensen in de stad gingen vervolgens de straat op om te pleiten voor de terugkeer van de vrouw óf het vertrek van de Koptische christelijke gemeenschap van Wasta.

Molotovcocktails
De spanningen stijgen, en de situatie verslechtert per dag. Zoals afgelopen maandag toen een groep mannen stenen en molotovcocktails naar de Mar-Giggis Kerk gooide, en 's nachts de auto van de plaatselijke priester in brand werd gestoken.

President
"Koptische christenen in Egypte hebben te maken met discriminatie in wetgeving én praktijk. Ze zijn slachtoffer geworden van de reguliere sektarische aanvallen, terwijl de autoriteiten systematisch de andere kant opkijken", zegt Hassiba Hadj Sahraoui, Midden-Oosten en Noord-Afrika adjunct-directeur van Amnesty International. "Het is hoog tijd voor de autoriteiten om sektarisch geweld en bedreigingen serieus te nemen. De Egyptische autoriteiten zijn verantwoordelijk voor het waarborgen van de bescherming van mensen, hun huizen en bestaansmiddelen. Keer op keer beweert Morsi dat hij de president van alle Egyptenaren zal zijn. Maar hij moet ervoor zorgen dat sektarisch geweld wordt voorkomen", aldus Hassiba Hadj Sahraoui.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons