Justin Welby: nieuwe leider Anglicaanse Kerk

Justin Welby wordt geïnaugureerd als de 105e aartsbisschop van Canterbury

in Christelijk Nieuws

Voor de tweede keer wordt deze week de leider van een christelijke geloofsgemeenschap geïnstalleerd. Na paus Franciscus dinsdag is vandaag de beurt aan Justin Welby. Hij wordt geïnaugureerd als de 105e aartsbisschop van Canterbury en daarmee het geestelijk hoofd van de ongeveer 80 miljoen anglicanen in de wereld.

De 57-jarige Welby heeft een bliksemcarrière in de kerk gemaakt. De vader van vijf kinderen was nog maar iets meer dan een jaar bisschop van Durham, toen hij eind vorig jaar tot opvolger van aartsbisschop Rowan Williams werd uitverkoren. Voor hij in 1989 begon met zijn studie theologie, was hij actief in de olie-industrie. Hij heeft jaren als pastoor gewerkt in het dorp Chilvers Coton, waar hij opviel door zijn enthousiasme en voortvarende aanpak.

Eenheid
Welby wordt geprezen om zijn diplomatieke gaven. Die zal hij nodig hebben om de eenheid binnen de anglicaanse geloofsgemeenschap te bewaren. Die is ernstig verdeeld over onder meer homoseksualiteit, het homohuwelijk en de toelating van vrouwen tot het priester- en bisschopsambt. Vooral in landen waar de kerk groeit, zoals Nigeria en Kenia, is er veel verzet tegen vrijzinnige standpunten.


Bron & foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons