Goede Vrijdag opnieuw feestdag in Cuba

Goede Vrijdag vorig jaar al eenmalige feestdag na aandringen paus Benedictus XIV

in Geloven

De Cubaanse president Raul Castro heeft Goede Vrijdag opnieuw uitgeroepen tot erkende landelijke feestdag. De leider van de Cubaanse revolutie, Fidel Castro, had in 1959 alle religieuze feestdagen afgeschaft met het oog op "transformatie naar het communisme". In 2012 riep president Castro naar aanleiding van een pausbezoek van Benedictus XVI Goede Vrijdag al uit tot eenmalige feestdag, nu heeft hij besloten dat het voortaan elk jaar een feestdag zal zijn.

Paus Benedictus' voorganger, Johannes Paulus II, deed een soortgelijk verzoek aan de Cubaanse regering in 1998. Toen besloot Fidel Castro op aandringen van de paus dat Kerstdag opnieuw een feestdag werd en de Cubanen een vrije dag te geven.

Cuba was sinds de revolutie officieel atheïstisch tot in de jaren '90. Op dit moment is minder dan tien procent van de bevolking praktiserend katholiek.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons