Geloven in God is aangeboren

"Iets in het bewustzijn stelt de vraag naar een ontwerper"

in Geloven

"Gooi een handvol kinderen op een eiland en laat ze zichzelf opvoeden. Dan denk ik dat ze in God zouden geloven." Dat zei de Britse experimenteel psycholoog Justin Barrett ooit al tijdens een BBC Radio-interview. Na analyse van verschillende wetenschappelijke onderzoeken is hij alleen maar sterker tot die conclusie gekomen, meldt het Nederlands Dagblad.

Justin Barrett is hoogleraar Ontwikkelingswetenschappen en Psychologie aan de Fuller Graduate School voor Psychologie. Na zijn onderzoek concludeert Barrett onder andere dat Gods bestaan "intuïtief aantrekkelijk" is, zonder dat een kind al iets is aangeleerd. Peuters hebben vaak 'onzichtbare vriendjes' om mee te spelen en te praten. Volgens Barrett bewijst dat hoe vanzelfsprekend de menselijke geest omgaat met een abstract idee. Maar ook al in de eerste maanden van een baby heeft Barrett aanwijzingen ontdekt voor een aangeboren geloof. De baby onderscheidt dan al objecten die zich verplaatsen met een bedoeling. Dit "lezen van gedachten" bestaat volgens Barrett alleen bij de mens.

Goddelijke natuur
Een ander onderzoek toont aan dat kinderen de 'goddelijke natuur' gemakkelijker begrijpen dan de 'natuurlijke': kinderen nemen namelijk eerder aan dat de mens altijd doorleeft, dan dat er een eind aan het leven komt. Verder citeert Barrett een onderzoek die stelt dat dieren, planten en zelfs stenen volgens kinderen een doel buiten zichzelf hebben. Iets in het bewustzijn stelt de vraag naar een ontwerper: "Kennelijk begrijpen peuters dat er een hogere macht nodig is. En daar komt God binnen."

Bron: Nederlands Dagblad

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons