GAMEBLOG | Word weer als Adam

Verrassende parallellen tussen een game en het scheppingsverhaal

in Geloven

Een paar jaar geleden lanceert de bescheiden Zweed Markus Persson de eerste versie van zijn zolderkamerprojectje ‘Minecraft’. Het is een soort ‘Robinson Crusoe-game’ met grote 3D blokken, waarbij je op een onbewoond eiland moet overleven door hutten te bouwen en te zoeken naar voedsel en grondstoffen. Notch heeft zijn vaste baan opgezegd voor dit droomproject. Hij vraagt slechts 5 euro voor de eerste speelbare versie, zodat hij wat geld verdient om de complete versie af te maken. Een aantal maanden later komen er echter elke dag(!) honderdduizenden euro’s binnen op zijn rekening. Nu heeft Minecraft wereldwijd bijna 10 miljoen spelers.

Er gaan wilde geruchten dat Markus (die online games speelt onder de naam ‘Notch’) een christen is, omdat het spelverloop zoveel parallellen heeft met het scheppingsverhaal en het paradijselijk begin. Anderen beweren het tegenovergestelde en claimen dat hij aanhanger is van heidense rituelen.


Scheppende verlangen

Een van de aantrekkelijkste kanten van deze game is dat het appelleert aan ons scheppende verlangen. Het bouwen van huizen, bruggen en kastelen en het aanleggen van bloementuintjes en boerderijtjes is zo gemakkelijk dat ieder kind van 3 tot 88 jaar iets kan verzinnen en het binnen een uur kan bouwen. Niet alleen dat: je kunt er zelf doorheen lopen en vriendjes en vriendinnetjes uitnodigen om in jouw wereld te komen kijken en samen verder te bouwen.

Wat opvalt tussen alle gepolijste grafische 3D games van tegenwoordig, is dat Minecraft visueel gezien grof en hoekig is. Toch is dat voor de meeste spelers geen obstakel, omdat de game zoveel leuke interactie biedt.

Paradijs
Of Notch nu christen is of niet, Minecraft doet me sterk denken aan het paradijs. Alleen dan mét gereedschap en zonder Eva. In Minecraft Survival mode begin je net als Adam met je blote handen. Je maakt om te beginnen gereedschap van hout en steen. Al snel leer je metaal bewerken en dan kun je aan de slag met beter gereedschap, zwaardjes en een harnasje. Want net als Robinson Crusoe moet je je ‘s nachts verdedigen tegen allerlei wilde dieren en dubieus gespuis, die tegen dageraad grotendeels weer verdwijnen. Wil je alleen maar bouwen, dan kun je kiezen voor Creative mode en kun je ongestoord aan de slag met een onuitputtelijke voorraad aan materialen, meubels en gereedschap. Je zou kunnen zeggen dat Creative mode voor de zondeval is en Survival mode erna.

Boomhutten bouwen
Zelf speel ik al 2 jaar af en toe Minecraft in mijn spaarzame vrije tijd en sinds kort ook met onze kinderen Morris (4) en Lucy (3) op schoot. In plaats van tekenfilms kijken, bouwen we samen boomhutten, geheime watervalhuizen en verzamelen we verkleeditems zoals leren shirts, maliënkolders en gouden helmen. Morris vraagt me nu dagelijks wanneer we “Mimecreft” gaan spelen en hij weet ook al precies wat we moeten gaan bouwen.

Apetrots
Ook al zitten er bij het nachtelijk gespuis een aantal creaturen waar christenen vraagtekens bij zetten (zoals vierkante zombies en skeletjes), toch zou ik als christen en maker van deze game (met een paar aanpassingen) apetrots zijn! In de creatieve en avontuurlijke elementen die het spel zo leuk maken, herken ik dezelfde elementen die God ook voor ons in de schepping heeft gegeven om te ervaren en te gebruiken.

Auteur: JP van Seventer

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons