Duits dansverbod rond Pasen blijft

in Geloven

Dansen en Goede Vrijdag gaan in Duitsland nog steeds niet samen. In het hele land is het die dag verboden in onder meer discotheken met de voetjes van de vloer te gaan, ondanks groeiend verzet van vooral jongeren tegen de oude ooit door de kerk opgelegde strenge regels.

Dansliefhebbers in de deelstaat Beieren hebben het nog slechter getroffen. Drie dagen lang moeten ze zich stilhouden. Van Witte Donderdag tot en met Stille Zaterdag geldt het verbod.

Met Pasen is het weer geen enkel probleem om los te gaan. In Berlijn hebben mensen het aanzienlijk makkelijker. Alleen tussen 4 uur 's ochtends en 9 uur 's avonds op Goede Vrijdag is dansen not done.


Breed verzet tegen de regels is er vooral onder politieke jongerenorganisaties. "Het dansverbod past niet in de geëmancipeerde maatschappij. Religieuze gebruiken mogen niet aan de hele gemeenschap opgedrongen worden'', stellen de Jonge Groenen. Het verbod is niet meer van deze tijd, zeggen ook de Jonge Socialisten.

De overkoepelende organisatie van discotheken doet in de krant Bild van vrijdag het verbod af als een "antiek relict uit lang vervlogen tijden''.

 

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons