Drie verjaarde misbruikgevallen toch naar OM

in Christelijk Nieuws

De commissie-Deetman heeft drie gevallen van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk gemeld aan het Openbaar Ministerie (OM). De gevallen zijn verjaard, maar omdat de gemelde mishandelingen zo ernstig waren, zijn ze toch aan het OM doorgegeven. Dat meldde de commissie-Deetman maandag, op basis van vervolgonderzoek naar seksueel, fysiek en geestelijk misbruik van meisjes binnen de kerk.

Nieuwe meldingen
De commissie onder leiding van Wim Deetman deed eerder al onderzoek naar seksueel misbruik binnen de kerk. Uit dat onderzoek bleek dat door falend toezicht tussen de 10.000 en 20.000 kinderen misbruikt konden worden in katholieke instellingen en internaten. Voor dit vervolgonderzoek kwamen 181 nieuwe meldingen binnen van minderjarige slachtoffers over seksueel misbruik, al dan niet in gecombineerd met geweld. 79 meldingen werden verder onderzocht. Ook 71 oude meldingen, uit het vorige onderzoek, werden meegenomen.

Ernstig seksueel misbruik

Uit het vervolgonderzoek zijn alleen verjaarde strafbare feiten naar boven gekomen. Bij ruim 40 procent van de nieuwe meldingen is sprake van ernstig seksueel misbruik met vergaande seksuele handelingen en penetratie. Het zwaardere seksuele geweld wordt meestal gepleegd door mannen, het lichtere seksuele misbruik zowel door mannen als vrouwen. Het grootste deel van de meldingen gaat over mannelijke daders. Slechts in 6 procent van de gevallen gaat het over een vrouwelijke pleger.

Veel vrouwen meerdere keren misbruikt
Vrouwen en meisjes werden het vaakst thuis (40 procent) en in de parochie (30 procent) seksueel misbruikt. Fysiek geweld gebeurde vooral in instellingen zoals kindertehuizen en ziekenhuizen. De meeste vrouwen waren tussen de 6 en 14 jaar oud toen het seksueel misbruik en/of geweld begon. Drie kwart van de melders is meerdere keren misbruikt. De meeste meldingen gingen over misbruik in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw.

 

Bron & foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons