BLOG | We hebben therapie nodig!

Blog van missionair werker Matthijs Vlaardingerbroek

in Christelijk Nieuws

In mijn vorige column schreef ik over Kubler-Ross en het verlies dat wij ervaren in het volgen van Jezus. Zoals een voet sokken en een schoen nodig heeft om een lange wandeltocht te maken, zo plaatst Jezus in de Bergrede een schoen om de voet van ‘heb je naaste lief.’

Knellende schoen
Het is een schoen die knelt, die zeer doet. Een schoen die ons alles van ons ego kost, waardoor we ons ego leren verliezen. Als het goed is, brengt deze schoen ons in een proces van rouw. Rouw om hetgeen we dreigen te verliezen.

Zo komen we bij de rouwfasen volgens Kubler-Ross. We kunnen hierop als christenen op verschillende wijze reageren:

Shock: "Wat zegt Jezus nou?"

Ontkenning: "Dat kan toch niet zo bedoeld zijn. Volgens mij bedoelde Jezus dit niet zo letterlijk."

Boosheid en protest: “Als christen mag je niet boos zijn op Jezus. Laten we die boosheid en dat protest niet uiten. We onderdrukken het.  Dan gaat het vanzelf wel weg… toch?”

Onderhandelen: "Heer, als ik hier nou op mijn manier mee omga, dan is het toch ook wel goed?”

Depressie: " Ik kan hier niet aan voldoen.  Ik trek me terug van dit, trek me terug van Jezus. Het zal allemaal wel..."

Aanvaarden: "Ik zal jullie vertellen op wie degene lijkt die bij mij komt, naar mijn woorden luistert en ernaar handelt…"

Proces
In een proces van rouw gaat een mens door deze fasen om hopelijk bij de fase van aanvaarding te belanden. Elke fase is nodig voor de verwerking van het verlies. Maar wat gebeurt er met iemand die blijft hangen in de fase van shock, van ontkenning, van boosheid, van onderhandelen of van depressie? Wat doet dit met deze mensen?

Therapie?
Wat doet dit met al die christenen, inclusief mijzelf die voortdurend blijven hangen in een van deze fasen als reactie op de woorden van Jezus?

Tijd voor therapie bij mevrouw Kubler-Ross?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons