BLOG | Hoe kunnen we ons geloof gamificeren? (2)

Blog van jongerenwerker André Maliepaard

in Christelijk Nieuws

Vorige week schreef ik een blog over gamen en gamification. Over het algemeen heb ik nog weinig echt goede christelijke games gezien. Je hebt wel de christelijke varianten gehad van de First person shooters. Dan ben je een poppetje die door één of andere stad loopt en willekeurig tegen iemand begint te praten. Na een aantal minuten zakt dat andere poppetje op zijn knieën dan is hij bekeerd. Tja.. wat zullen we nou daarvan zeggen?

In de lijn van gamification – u weet nog wel: een spelelement toevoegen aan de werkelijkheid – zie ik meer kansen voor goede spellen. Laat ik het maar dicht bij huis houden en een paar voorbeelden noemen waar ik zelf bij betrokken ben.

Eén van de games die we binnen mijn eigen kerk bedachten was een variatie op Streetwars. Dat is een soort afschietspel met waterpistolen. Alleen speelden wij het met deodorant met als geestelijke diepere laag: de geur van Christus verspreiden. Wellicht niet echt het beste voorbeeld van gamification, dit is meer een LARP (Life Action Role Playing-game), maar super om met de jongeren uit je kerk te spelen.

Misschien is het beter om in dit kader ‘Your Story’ te noemen. Een game die op dit moment in ontwikkeling is en waar ik bij de geboorte heb mee kunnen denken. Dit spel is erop gericht om jongeren hun eigen rol in het grote verhaal van God te laten ontdekken, een vorm van discipelschap in actie. Door verschillende opdrachten in het echte leven groeien jongeren op verschillende terreinen van dat leven, gelinkt aan hun leven en het verhaal van God.

Dit is daarmee een mooi voorbeeld van gamification. Doordat de game aangeboden gaat worden in een app, nemen jongeren het spel mee in hun broekzak en raakt het zo verweven met hun dagelijkse realiteit. Inmiddels zijn er een aantal studenten van de CHE die in Arnhem met een pilot van dit spel zijn afgestudeerd en dat biedt mooie perspectieven. Ik hoop dat hij binnenkort breed toegankelijk wordt.

Als laatste wil ik mijn eigen gamification-projectje nog even noemen. Ik ben me heel hard aan het afvragen of tieners geholpen kunnen worden te landen in een kerkdienst, als er iets van een spelelement aan toegevoegd gaat worden.  Helaas zie ik links en rechts om me heen jonge tieners afhaken tijdens een kerkdienst. Stel je voor dat we dit aspect van het geloof kunnen doorgeven door jongeren spelenderwijs in te wijden in de wijsheid en kennis die door de eeuwen de basis is gaan vormen van onze Eredienst.

Natuurlijk zijn we afhankelijk van het werk van Gods Geest daarin, maar zou die niet werken als we jongeren spelenderwijs uitdagen om met God op weg te gaan?

André Maliepaard - @Malii_p

Download hier ‘the game - deodorant’, via geruilde jeugdwerkideeën

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons