BLOG | God is found in the shit

Blog van missionair werker Matthijs Vlaardingerbroek

‘God is found in the shit’. Deze woorden werden aan het begin van een alternatieve aanbiddingsdienst in Engeland op de muur geprojecteerd. Het is gemakkelijk om aanstoot aan deze woorden te nemen.

God als tandenfee
Hoe kan God nu te vinden zijn in de drek van de menselijke emoties, gebrokenheid, pijn en ellende? Het is soms veel gemakkelijker om God hoog in de hemel te zien, in al zijn heiligheid en schoonheid, dan om God in de ‘shit’ te vinden. Waar is God dan? Is Hij een onzichtbare aanwezigheid?  Een soort tandenfee die je nooit te zien kreeg, maar die wel de tand onder je kussen kon omruilen voor geld. Wat heeft een onzichtbare aanwezigheid nog te maken met incarnatie?

Zichtbaar
Incarnatie is de onzichtbare God die zichtbaar wordt. Hoe wordt God zichtbaar in al deze ellende? Is dat niet op geen andere wijze dan door Zijn mensen die daar aanwezig zijn en bereid zijn om zelf ook tot hun nek in de menselijke stront van gebrokenheid, verwondheid, zonde, verdriet en wanhoop te gaan staan? Maar willen we dat wel? Wil ik dat wel?

Drek van gebrokenheid
Toen we jaren geleden in de achterstandswijk Spoorwijk kwamen wonen, was ‘incarnatie’ iets waarin wij wilden groeien. Incarnatie is niet altijd even makkelijk. Het betekent heel dicht bij mensen om je heen komen – aanwezig leren zijn en door onze aanwezigheid God zichtbaar te laten worden. Het betekent ‘er zijn’ in goede tijden en slechte tijden, in blijdschap en verdriet. Samen staan te juichen op de heuvels van succes en vreugde, samen door het donkere dal van verdriet, samen ploeteren door het moeras van wanhoop en tot je nek staan in de drek van gebrokenheid en de kracht van zonde.

Soms zijn er weken waar het rustig is. Soms zijn er weken waar je voortdurend van crisis naar crisis gaat. Zoveel verhalen te vertellen, die niet verteld kunnen worden vanwege privacy redenen…

Een laatste gedachte:

"Als God niet in de 'shit' van het menselijk leven te vinden is, dan zitten wij er pas echt tot onze nek in..."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons