BLOG | Geloven in Israël

Jolande Uringa blogt vanuit het Heilige Land in aanloop naar de 65e verjaardag van Israël

in Christelijk Nieuws

Onderweg met de trein van Tel Aviv naar Akko ontmoet ik een vrouw, ze is net terug uit Nederland. Ze komt van oorsprong uit Nederland, is Joods, woont al dertig jaar in Israel en gaat nog geregeld terug naar haar geboorteland.

Op zich niks bijzonders. Vrijwel alle Joden die hier wonen komen van oorsprong ergens anders vandaan en gaan nog geregeld terug naar hun geboorteland. De vrouw spreekt mij en mijn reisgezelschap aan omdat ze ons in het Nederlands hoort praten. Ze is benieuwd waar we naartoe gaan en wat ons in Israël brengt. Op mijn beurt, iets waar ik bijna om moet smeken, vraag ik haar wat zij in Nederland heeft gedaan. Familie bezocht. En lezingen gegeven aan christelijke toehoorders. Dat doet ze een paar keer per jaar, lezingen over de oprichting van de staat Israel, het conflict en ach, eigenlijk over van alles. 

Kruistochten
Ik had haar misschien beter niet kunnen vragen of het moeilijk is voor haar, als joodse, die combinatie van christenen en Israël. Direct gaf ze me een standje en mijn eerste les Maatschappijleer ging van start. Want de christenen moesten zich niks in het hoofd halen. Eeuwen lang probeerden ze de joden de schuld van Jezus kruisiging in de schoenen te schuiven (wat ik nooit begrepen heb, want zonder die kruisiging geen genade voor ons) te bekeren en te vervolgen. De kruistochten, Spaanse inquisitie, Russische pogroms en antisemitisme in de kerken kwamen voorbij. Het waren bovendien niet de christenen die  voorop liepen in het verzet (maar de socialisten, dat wist ik dan weer). De lezing komt tot een plot. Door die lange, barre geschiedenis heeft Israël in de wet laten opnemen dat evangelisatie onder joden verboden is. Zo.

Ze heeft gelijk natuurlijk. De manier waarop christenen in het verleden joden hebben behandeld verdient op z'n zachts gezegd geen schoonheidsprijs. Ik schaam me ervoor, niet omdat ik erbij was, maar omdat áls ik erbij was ik het vast niet beter had gedaan. 

Littekens
De felheid waarmee deze mevrouw mij antwoord geeft, zegt genoeg over de littekens uit het verleden. Littekens waarin wij vooral de holocaust denken te zien. Maar het is veel breder dan dat. De geschiedenis van ons allen, gaat verder terug dan 1940. Alleen als je het in een breder perspectief ziet kun je de felheid van deze mevrouw, en met haar nog vele anderen, beter begrijpen. De Holocaust is de verwoestende, gloeiendhete lava die de vulkaan uitbraakte na eeuwenlange gepruttel ondergronds. Met het oprichten van de staat Israël heeft men een deksel op de vulkaan gezet. Dit mag nooit meer gebeuren. En heeft men ook direct afgerekend met evangelisatie. Wat niet betekent dat het niet gebeurt. Er woonden al Arabische christenen op dit grondgebied. En er komen steeds meer Messias-belijdende Joden bij. Zij accepteren Jezus als hun verlosser, iets wat hen absoluut niet in dank wordt afgenomen. Volgens de mevrouw in de trein, zijn het dan ook meestal arme Joden uit Afrika of Oost-Europa die in ruil voor eten en onderdak deze lariekoek wel willen geloven. Of doen alsof. 

Mijn trein nadert mijn eindbestemming. Ik neem afscheid van de mevrouw, stap uit de trein en neem de belangrijkste vraag met me mee: hoe zouden haar lezingen in Nederland zijn gegaan? 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons