BLOG | Geen ‘ach-en-wee’, maar inspireren

Steeds minder vrouwen geloven nog in God

in Geloven

Vrouwentijdschrift 'Margriet' hield na veertig jaar weer een onderzoek over ‘hoe gelovig de Nederlandse vrouw anno 2013 is’. Nienke Westerbeek, hoofdredacteur van ‘Eva’, wil gelovige vrouwen inspireren verschil te maken.

Het zijn geen nieuwe dingen die ik lees in dit onderzoek. Ons eigen ‘leef je geloof’-onderzoek had dit soort gegevens ook al boven tafel gehaald. Ik vind het wel verdrietig, want ik gun iedereen het volle leven met God en als het kan ook in een warme gemeente. Maar als iemand dat niet meer gelooft moet hij of zij ook ervoor kunnen kiezen om een andere weg in te slaan. Aan ons als gelovigen de taak om de relatie met hen goed te houden en ervoor te zorgen dat wij niet degenen zijn die de deur dicht doen.

Het leven met God is dynamisch, avontuurlijk en levensveranderend. Als dat in onze kerken en gemeenten de sfeer is, is er ook ruimte voor initiatieven die op zoek gaan naar het hart van degenen die God niet (meer) kennen.

Verschil maken
En daar raakt het vrouwenmagazine van de EO  Eva het onderzoek van Margriet. Eva  heeft als doelstelling dat wij (redactie en lezers) verschil willen maken. Dus ook als het gaat om dit soort uitkomsten, mogen we ons afvragen of onze kerk nog wel een plek is waar mensen willen zijn en ook waar nieuwe mensen willen komen. En de kerk: dat zijn wij. En dus wil Eva vrouwen inspireren om dat op hun manier in hun eigen leven te doen.

Buurt-facebookpagina
Dat gun ik alle christenen. Niet ‘ach en wee’-roepen, maar ideeën verzinnen waardoor ik als gelovige kerkganger contact kan maken met buren. Ga op kraamvisite, maak een buurt-facebookpagina, houd een buurtborrel, grijp The Passion aan, pas op je buurkinderen, maak de stoep sneeuwvrij…

Vraag God gewoon wie Hij op je pad wil brengen en vertel het goede nieuws. Niet om de kerken weer vol te krijgen (da’s ook mooi), maar omdat het leven met Hem dat waard is!

Nienke Westerbeek is hoofdredacteur van Eva

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons