BLOG | Een heteropilletje

Blog van missionair werker Matthijs Vlaardingerbroek

in Christelijk Nieuws

Ik zat ooit eens met twee kennissen koffie te drinken. Beiden zijn ouder dan ik en allebei homoseksueel.

Het was een gesprek vol humor en anekdotes, totdat een van hen zei: "Als ze ooit een pilletje ontwerpen waarmee je in een klap van homo naar hetero zou gaan, zou ik hem gelijk innemen." Toen ik de andere man vroeg wat hij vond, antwoordde ook hij bevestigend. "Hetero’s hebben over het algemeen toch makkelijker in het leven dan homo’s…"

Ontroering
Dit gesprek verbaasde mij. Het ontroerde mij. Dit zijn twee mannen waar ik een diep respect voor heb. Mannen waar ik nooit van had verwacht dat ze zoiets zouden zeggen…

Nu ik deze gebeurtenis opnieuw beschrijf, vraag ik me af hoe Jezus op dit gesprek zouden hebben gereageerd. Stemmen vanuit mijn Evangelische verleden roepen allemaal slimme ‘christelijke’ antwoorden, die ik op dit gesprek had kunnen zeggen. Wat staan we als christenen soms snel klaar met onze reactie. We roepen dan veroordelende dingen, die ik hier niet eens wil opschrijven! Aan de andere kant hoor ik de stemmen van mijn liberale vrienden, die weer hele andere dingen bij me oproepen.

En ik…

Ik weet het gewoon niet. Ik vond het kostbaar, kwetsbaar…

Soms is zwijgen en verwonderen inderdaad een betere optie.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons